主要考查对文章进行概括或总结的能力,要求在阅读短文时,能够提炼文章的中心思想,体会作者的主要写作意图,充分运用逻辑概括能力,透过字里行间获取文章最具代表性的观点、论点及作者的情感倾向。
(一)出题形式:主旨大意题命题形式主要有三大类:一类是概括中心思想(main idea)型;一类是确定文章标题或主题(topic / title / headline)型;还有一类是询问文章的写作目的(purpose)。
1) What would be the best title for the text?
2) What is the topic of the text?
3) Which of the following best expresses the main idea?
4) The best title / headline for this passage might be ______.
5) The authors main purpose in writing the passage is ______.
6) Which of the following statements is best supported by the text?
7) Which of the following best summarizes the passage?
8) The main idea / The general idea / The main theme of this passage is ______.
9) The title that best expresses the main idea of the passage is ______.
(二)答案位置:大部分文章都有主题句(topic sentence),主题句表达了文章的中心思想(main idea),找到了主题句,也就抓住了文章的主旨大意。因此,主题句定位法是解答主旨大意题的一种行之有效的方法。主题句呈现形式通常有以下几种:
1)在开头出现;
2)在结尾出现;
3)在开头和结尾同时出现,首尾呼应;
4)有些文章的中心思想贯穿全文,并没有用一句话明确表达出来,这就要求学生学会归纳概括。
(三)实战演练
21 Astronomers have spent hundreds of years searching for signs of life on other planets, using telescopes. When they saw the geography of Mars , they thought they could see canals and that this might be evidence of intelligent life on the planet. More recently, however, spacecraft have been sent there to analyze the soil for signs of life. The result were negative and astronomers now feel certain that no life exist on the surface of any craft far beyond our solar system (太阳系)I not realistic because of the huge distances.
Unless life comes and visit us, the only way we likely to know of its existence is from radio message. Listening for intelligent extraterrestrial or E.T. life is not a new idea, but the techniques now being used offer a much better chance off success than before. Looking for evidence of life in other solar systems now means using special radio receivers called radio telescopes to listen out for message. The idea is that intelligent forms of life would have discovered radio waves and would, like us, be using them to communicate.
Through its research work, NASA has develop two means of systematically searching for E.T. life. The first method is to select the closest 800 stars like our sun and to direct a radio telescope to scan each of one them for electromagnetic wave. The second way is to survey the entire sky, listening for continuous signals which may come from extraterrestrial life. Scientists are looking in the 100-10,000 MegaHetz frequency rangea range where there are fewer natural radio signals which could interfere with transmission . By looking signals in these specific regions, scientists can avoid any confusion that might be caused by receiving a natural radio signal rather than one sent by intelligent life.
NASAs search in space has already resulted in some discoveries including new equipment which may help in the development of new communication and medical technologies.
All this, as well as the chance of discovering, has made us feel confident that maybe we are not alone in the universe!
What is the main idea of the passage?
A Astronomers now feel certain that no life exists on the surface of any other planet in our solar system.
B It is realistic to send a spacecraft far beyond our solar system to search for E.T. life.
C There is no E.T. life on Mars.
D Using radio telescopes to listen out for message from E.T. life, scientists have discovered that the new equipment nay help in the development of new communication and medical technologies.
西安阅读回忆
雅思阅读水平的提升策略
十四种阅读题型做题技巧--matching(从属关系搭
6.14 阅读76详细解答(TCZJUN)友情提供
斑竹Weilai10月26日雅思阅读(推荐)
阅读方法与技巧(下)
雅思阅读做题的兔子原理:分步走
雅思阅读速度的提高方法
雅思文法结构剖析
雅思阅读部分的准备和实战技巧
雅思阅读解题方法--完成句子
阅读V64总结
雅思阅读测试要点(1)
雅思阅读测试要点(1)
11号西安阅读回忆
12.21G类阅读(广州)
阅读方法与技巧(上)
雅思阅读速度慢的症结:句子结构
学术类阅读(精华)
雅思学术类阅读ABC(一)
十四种阅读题型做题技巧--short answer questions
雅思学术类阅读ABC(二)
6/28上海雅思阅读详解
武汉G类阅读
北京阅读 全聚德新鲜出炉
12月6日雅思阅读原文抄写
回忆3.15阅读
11月1日阅读第三篇‘蛇毒’详细版
雅思阅读经典长难句(附译文)
雅思考试学术类阅读——策略篇
| 不限 |
| 英语教案 |
| 英语课件 |
| 英语试题 |
| 不限 |
| 不限 |
| 上册 |
| 下册 |
| 不限 |