专题技能突破(2) 阅读理解之态度观点判断
【技能讲解】 常见的推理判断题主要是对作者整篇文章态度、观点和写作意图的推理判断。答题时一定要注意,正确把握文章的内容,站在作者的角度思考问题,切勿脱离文本,凭空用自己的观点或态度来代替作者的观点或态度。此类题的选项一般有中性词:uninterested, unconcerned, neutral, indifferent, objective;褒义词:positive, favorable, supportive, optimistic, enthusiastic;贬义词:disappointed, critical, negative。典例剖析[2015·课标全国卷,B篇]The freezing Northeast hasn't been a terribly fun place to spend time this winter, so when the chance came for a weekend to Sarasota, Florida, my bags were packed before you could say “sunshine”. I left for the land of warmth and vitamin C (维生素C), thinking of beaches and orange trees. When we touched down to blue skies and warm air, I sent up a small prayer of gratefulness. Swimming pools, wine tasting, and pink sunsets (at normal evening hours, not 4 in the afternoon) filled the weekend, but the best part—particularly to my taste, dulled by months of coldweather root vegetables—was a 7 a.m. adventure to the Sarasota farmers' market that proved to be more than worth the early wakeup call.
...
QWhat did the author think of her winter life in New York?
A.Exciting.
B.Boring.
C.Relaxing.
D.Annoying.
[答案] B 推理判断题。根据文章第一句“The freezing Northeast hasn't been a terribly fun place to spend time this winter...”可知,作者认为纽约冬天的生活很无聊。故选B。
2.[2015·课标全国卷,C篇]...
But not everyone is happy. Owain James, the president of the National Union of Students (NUS), argued that the increase is evidence of student hardship—young people are being forced into earning money before finishing their education. “New students are now aware that they are likely to leave university up to £ 15,000 in debt. It is not surprising that more and more students are taking a gap year to earn money to support their study for the degree. NUS statistics show that over 40% of students are forced to work during term time and the figure increases to 90% during vacation periods,” he said.
...
QHow does Owain James feel about the gapyear phenomenon?
A.He's puzzled.
B.He's worried.
C.He's surprised.
D.He's annoyed.
[答案] B 推理判断题。根据本段最后一句内容可知,Owain James认为,为了赚钱完成大学学业,许多学生被迫选择“间隔年”。这种现象在假期更为严重。由此可知,Owain James对这种现象并不乐观,而是感到担忧。故选B项。
技能演练[2016·山西四校联考]Sure, it's good to get along with your teacher because it makes that time you spent in the classroom more pleasant. And yes, it's good to get along with your teacher because, in general, it's smart to learn how to relate to the different types of people you'll meet throughout your life.
But really, there's one superimportant reason why you should get along with your teacher. Kids who get along with their teachers not only learn more, but also they're more comfortable asking questions and getting extra help. This makes it easier to understand new material and do your best on tests. When you have this kind of relationship with a teacher, he or she can be someone to turn to with problems, such as learning or school issues and bullying.
QWhat's the writer's attitude towards getting along with teachers?
A.Doubtful.
B.Objective.
C.Uncaring.
D.Favorable.
答案:D 推理判断题。根据第一段的整体内容可推知,作者是赞成与老师相处融洽的,即D项正确。
2.[2017·陕西高考,D篇]One afternoon last week, I saw three tearful children from my son's school being comforted by teachers. That morning, my 11yearold had stomach pains, retching (干呕) into a bowl. Talking to other mothers later, I heard about other children with stomachache or difficulty sleeping the night before.
What caused so much pain? Sports day. Sports day might be necessary at a highlycompetitive independent school, but not at a village primary school. For the children who can fly like the wind, sports day causes no problem. For those who are overweight or just not good at sport, it is a nightmare (噩梦). Even for those who enjoy running but fall halfway down the track in front of the entire school and their parents, it can prove a disaster.
...
I wish that sports day could be abandoned and replaced with some other less competitive event. Perhaps an afternoon of team games, with a few races for those who want them, would be less stressful for the children and a lot more fun to watch.
QWhat is the author's attitude towards sports day?
A.Critical.
B.Neutral.
C.Positive.
D.Ambiguous.
答案:A 推理判断题。由文章最后一段首句“I wish that sports day could be abandoned...我希望运动日可以被取消……”可知,作者对运动日持批判态度,故选critical,
意为“批判的”。neutral“中立的”;positive“肯定的”;ambiguous“模棱两可的”。
3.Today, Mount Qomolangma's peak is not a lonely place any more. More than 3,500 people have successfully climbed the 8,844m mountain, and more than a tenth of that number reached the peak just over the past year. As more and more people try to test themselves against Qomolangma, many a time the mount can be very crowded. Climbers have complained about waiting for hours in the bottlenecks (狭窄路段) on the way to the peak. If bad weather strikes, climbers can and do die.
But the dangerous crowds aren't the only problem on Qomolangma. All those climbers need to bring a lot of gear—and much of them ends up being left on the mountain, sometimes even the peak itself. Mount Qomolangma is becoming the world's tallest rubbish dump. Here's mountaineer Mark Jenkins writing in National Geographic about the state of Qomolangma:“The two standard routes, the Northeast Ridge and the Southeast Ridge, are not only dangerously crowded but also badly polluted.”
QWhat's Mark Jenkins' attitude towards the state of Qomolangma?
A.Unconcerned.
B.Positive.
C.Curious.
D.Worried.
答案:D 推理判断题。由第二段中的“The two standard routes...badly polluted.”可知,通往珠峰的路线上不仅人满为患,而且布满垃圾。由此可以推断, Mark Jenkins对珠峰这种状态应该是感到忧虑。
SAT阅读文章方法
SAT阅读题解题策略
SAT阅读考试答题技巧
专家解读SAT阅读长难句的学习
SAT阅读扩展:your temporal lobe
SAT阅读选择题类型
SAT阅读扩展素材(二):Dubliners, the Dear
SAT阅读小说:UNCLE SILAS系列(1)
SAT阅读中的常见文化词条
SAT阅读部分应对策略
SAT阅读扩展:Elizabeth Taylor
SAT阅读题型特点及解题方法
SAT阅读材料:双城记分析
SAT阅读方法及常考题型
3大SAT阅读答题技巧
SAT阅读答题技巧之排除法
如何加快SAT阅读速度?
SAT阅读真题常考词汇
SAT阅读考试内容详解
SAT阅读小说类材料的阅读方法
如何提高SAT阅读速度?
名师教你如何攻克SAT阅读
SAT阅读方法之双篇对比文章
4大SAT阅读解题技巧
应对SAT阅读中小说类材料的方法
SAT阅读真题文章分类
SAT阅读真题长难句解析2道
SAT阅读长难句深入分析
三大SAT阅读题型详解
三大SAT阅读高分技巧
| 不限 |
| 英语教案 |
| 英语课件 |
| 英语试题 |
| 不限 |
| 不限 |
| 上册 |
| 下册 |
| 不限 |