根据强对比层次的不同,大体上将其分为:简单明示强对比、时间壮语强对比和优缺点强对比。下面就此进行具体分析:
1. 简单明示强对比
这类强对比属于普通的强对比,如文中说A, unlike B; C, in contrast to D, is等,这些都是明示强对比。下面我们用一个例子来具体说明:
Promising as it is for minority businesses, this increased patronage poses dangers for them, too. First, minority firms risk expanding too fast and overextending themselves financially, since most are small concerns and, unlike large businesses, they often need to make substantial investments in new plants, staff, equipment, and the like in order to perform work subcontracted to them
The passage suggests that the failure of a large business to have its bids for subcontracts result quickly in orders might cause it to_____
experience frustration but not serious financial harm
face potentially crippling fixed expenses
have to record its efforts on forms filed with the government
increase its spending with minority subcontractors
revise its procedure for making bids for federal contracts and subcontracts
分析:
在原文中,并没有提到大企业投标失败会如何,但是文中提到了小企业的情况,标志性的词语是unlike large businesses, 这就表明文中进行了强对比,通过这句话,since most are small concerns and, unlike large businesses, they often need to make substantial investments in new plants, staff, equipment, and the like in order to perform work subcontracted to them,我们知道,小企业将会有财政和士气上的风险。根据这样的对比关系,大企业的情况应该与小企业的情况相反,所以,正确答案应该是A. 即大企业会有一些波折,但是没有致命的财政影响。
2. 时间壮语强对比
题干中问A时间有什么特征,原文中没有明说,但给了A的强对比时间B的特征,将B的特点取非,即是A的特征。通常情况下,在一篇文章开始,或者一个理论刚刚提出的时候,如果出现了时间壮语,则是出题率很高的一处语言点。如,now, new, nowadays, current ideas和过去形成强对比;once, until recently, past和现在形成强对比。如果给出一个不早不晚的明确时间,如in 1960s,那么和它之前、之后比较都有可能。
下面以举一个具体事例:
In the early 1950s, historians who studied pre-industrial Europe began, for the first time in large numbers, to investigate more of the pre-industrial European population than the 2 or 3 percent who comprised the political and social elite: the kings, generals, judges, nobles, bishops, and local magnates who had hitherto usually filled history books.
One way out of this dilemma was to run to the records of legal courts, for here the voices of the non-elite can most often be heard, as witnesses, plaintiffs, and defendants. These documents have acted as a point of entry into the mental world of the poor. Historians such as Le Roy Ladurie have used the documents to extract case histories, which have illuminated the attitudes of different social group and have revealed how the authorities administered justice.
The extraction of case histories is not, however, the only use to which court records may be put. Historians who study pre-industrial Europe have used the records to establish a series or categories of crime and to quantify indictments that were issued over a given number of years.
The author suggests that, before the early 1950s, most historians who studied pre-industrial Europe did which of the following?
failed to make distinctions among members of the pre-industrial European political and social elite
used investigatory methods that were almost exclusively statistical in nature
inaccurately estimated the influence of the pre-industrial European political and social elite
confined their work to a narrow range of the pre-industrial European population
tended to rely heavily on birth, marriage and death records
分析:
这篇文章在开头段就提到50年代早期,研究欧洲前工业时期历史的学者第一次开始大规模地研究人口总数97%的普通人民群众。题目中所问的是在50年代之前的情况,这正与50年代的情况形成了强对比。所以,正确答案应该是与50年代的情况相反的信息,在50年代,就有了将近97%的普通人民群众,说明这是一个很大的比率,将近100%。那么,在50年代之前,可以肯定的是没有50年代进步,所以,人数一定比50年代要少,可能是很少的以部分。这样,通过这样的强对比,我们可以确定答案A是正确的,即50年代之前的学者将其研究局限于前工业时期欧洲人口的一小部分。
3. 优缺点强对比
这类题的特点是,题干中如果问某事物、著作、人怎样会变得更好,但是在原文中没有给出明确的回答,而一般会有相反的内容,即:该事物、著作、人因为什么原因现在还不够好。这样,将其取非,就可以得到原题的答案。这里需要注意一点,有时文章细节复杂,被问到的事物缺点不止一个,那么一定要找到题干所问内容的缺点,而不要被其他的缺点乱了思路。
下面再用一个例子取说明:
It can be inferred from the passage that a historian who wished to compare crime rates per thousand in a European city in one decade of the fifteenth century with crime rates in another decade of that century would probably be most aided by better information about which of the following?
the cause of unrest in the city during the two decades
the aggregate number of indictments in the city nearest to the city under investigation during the two decades
the number of people who lived in the city during each of the decades under investigation
the mental attitudes of criminals in the city, including their feedings about authority, during each of the decades under investigation
the possibilities for a member of the citys non-elite to become a member of the political and social elite during the two decades
分析:
题干比较长,意思是比较两个10年的犯罪率,得到了以下哪个信息,将会最有帮助?,在原文中有提到,两个10年的犯罪率经常无法进行比较,原因是总人口数的估计不准确。所以,根据这一信息,将其取非,便得出了选项C是正确的。即要研究的两个10年内城市人口的统计数。
小结:
综上所述,强对比取非题在GRE阅读中出现频率也是很高的,如果掌握了这类题的解答思路,在作答时就会迎刃而解了。
印度男子与39个妻子的真实生活
研究:寂寞伤神又伤身
英经济萧条致家庭煮夫数量超主妇
《一代宗师》:王家卫的优雅回归
美经济不振致“傍大款”名校女生激增
碧昂斯GQ性感封面曝光
奥巴马就职舞会 米歇尔红裙惊艳
空气污染知多少:细数5大空气污染源
开启快乐一天:8个小习惯让生活更美好
俄村庄气温超零下71℃ 获称地球寒极
美国程序员:用1/5的工资 我把工作外包给中国人了!
李娜击败莎拉波娃 顺利晋级闯入澳网决赛
婚姻永远有多远?不要迷信201314
都是GPS的错?比利时老太太迷糊开车游六国
笑对生活:能让我们开怀一笑的22件小事
睡眠需满八小时是谬论?
爱情名句排行榜
奥巴马将“第四次”宣誓就任总统
挂牛头卖马肉 千万牛马肉汉堡被召回
英国汉堡马肉风波 恶搞青年扮马超市找妈妈
给自己勇气:今天你该鼓励自己去做的10件事
奥巴马宣誓就职开启第二任期 小女儿赞其没搞砸
网络让我们更怀旧?
科学谈恋爱:10招让你在异性面前更有魅力
年会:狂欢还是负担?
研究:理工科学生往往能保持更久童贞
英年轻人“临终遗愿” 登长城列第四
压力减减就没了:4种方式利用时间给自己减压
哈利王子迫不及待要做叔叔,自己婚姻不急
自画像也能这样玩:摄影和绘画的最完美创意!
| 不限 |
| 英语教案 |
| 英语课件 |
| 英语试题 |
| 不限 |
| 不限 |
| 上册 |
| 下册 |
| 不限 |