NMET 英语阅读理解解题指导之二
2)Farmers are paid not to grow crops.
In India: Most land is owned by rich land owners.
In less developed countries: Farmers are forced to plant cash crops.
In western countries: Grain is fed to beef cattle.
四、逻辑推理,做好深层理解题
在实际阅读中,有时作者并未把意图说出来,阅读者要根据字面意思,通过语篇逻辑关系,研究细节的暗示,推敲作者的态度,理解文章的寓义。这就是通常所说的深层理解。深层理解题主要包括归纳概括题(中心思想,加标题等)和推理判断题,是阅读理解中的难点。深层理解是一种创造性的思维活动。它必须忠实于原文,要以文章提供的事实和线索为依据,立足已知推断未知,不能凭空想象,随意揣测;它要求读者对文字的表面信息进行分析、挖掘和逻辑推理,不能就事论事,以偏概全。只有吃透文章的字面意思,推理才有前提和基础。推理题在题干中常用的词有:infer, imply, suggest,indicate等。
例如:
Annealing
Annealing is a way of making metal softer by heating it and then letting it cool very slowly. If metal is heated and then cooled very quickly? for example by dipping(浸) it in water, it will be very hard but also very brittlethat is, it will break easily. Metal that has been annealed is soft but does not break as easily. It is possible to make metal as hard or as soft as is wished by annealing it. The metal is heated, and allowed to cool slowly for a certain length of time. The longer the heated metal takes to cool slowly, the softer it becomes. Annealing can also be used on other material, such as glass.
1.Why do people put hot metal in water﹖
A.To make it hard. B.To make it soft.
C.To make it cool. D.To make it brittle.
2.In annealing, the required hardness of metal depends on____.
A.the quantity of water used B.the temperature of the metal
C.the softness of the metal D.the timing of the operation
3.As suggested by the text, how can glass be made less brittle﹖
A.It can be heated and then cooled quickly.
B.It can be cooled and then heated slowly.
C.It can be heated and then cooled slowly.
D.It can be cooled and then heated quickly.
1.答案为A。此题属推断归纳题。文中第二句说如果把金属加热,然后迅速放到水里冷却,它就会变得非常硬,但也变得很脆。hard 是工艺的主观目的。 brittle 是伴随的客观结果,故选A而不选D。B项明显错误;C项是手段不是目的,因此,均可排除。
2.答案为D。此题属概括归纳题。timing是时间的选择。本答案的依据是第5和第6两句,The metal is heated? ... length of time., The longer... the softer it becomes. cool的时间是可以控制的,时间越长越 soft,即硬度就越低。由此我们可得出结论:在退火过程中,金属的硬度是受冷却时间的长短影响的。
双语阅读之威廉王子变装啦
克里:在叙问题上美欧无战争意愿
Zoom’s Weekend
2016年世界教师日致辞
国际英语资讯:Gene editing offers hope for curing sickle cell anemia
联合国人权事务高级专员:川普将是“危险的”总统
国际英语资讯:Vitamin treatment unlocks door to stem cell therapies: New Zealand scientist
权力的游戏:强者都具备这11点特质
叙利亚停火前景渺茫,避免冲突扩大化成为关注焦点
联合国秘书长潘基文2016年世界精神卫生日致辞
国内英语资讯:China, Sri Lanka vow to enhance legislative cooperation
美国袭击也门目标报复导弹袭击
有什么行之有效的学习习惯?
联合国即将任命新秘书长
My family
国内英语资讯:Xi leaves for Cambodia, Bangladesh, BRICS summit
国内英语资讯:Xiangshan Forum reaches consensus on maritime security
它可能是世上最惨的大熊猫 吃垃圾没人管 心酸
Philip Hammond: Chancellor Brexit delay claims denied
My family
不用App自带滤镜 也能调出更赞的照片
Tom’s Holiday
国内英语资讯:China urges Australia to be cautious on S. China sea issue
少儿版《白娘子》走红 小戏骨神演技获赞
国际英语资讯:Hollande, Merkel, Putin discuss how to implement Minsk peace deal
国内英语资讯:Interview: Cambodian politicians, scholars hail Chinese President Xis signed article on Si
Brazil prison clashes 'kill 25 inmates'
哥伦比亚总统延长与反政府武装的停火
国内英语资讯:Premier Li calls for creating better future of Macao
国内英语资讯:Chinese president, Papua New Guinea governor-general exchange congratulations on anniversary
不限 |
英语教案 |
英语课件 |
英语试题 |
不限 |
不限 |
上册 |
下册 |
不限 |