2017届高考英语二轮专题总复习阅读能力培养精品系列(五)
阅读理解
A
Local police will begin pulling over drivers and cyclists tomorrow so they can fill out a survey to help the city better understand and improve its traffic situation.
The survey, which will run from tomorrow until the end of the year, is the biggest of its kind in the city's history. It will be used to gather information about traffic patterns to help future urban planning, particularly for the World Expo in 2010.
“The survey is to determine the city's daily and weekly traffic situations,” Zhang Yan, a senior engineer at the Shanghai Urban Planning and Design Research Institute, said yesterday. This is the third time the city has conducted a large-scale traffic survey. The other two surveys were conducted in 1986 and 1995.
Officials will send questionnaires to pedestrians and drivers, record traffic jams in major areas, and analyze the information from electronic traffic signs.
The Road Administrative Office will also survey traffic outside the Outer Ring Road, paying particular attention to vehicles entering or exiting the city.
“With more vehicles from neighboring provinces, we have to find it out how many, when and for what purposes those vehicles are coming to the city,” said Dong Hui, a spokeswoman for the Road Administrative Office.
Officials from her office will stop about half of the vehicles passing by 53 major venues (场所) tomorrow and ask drivers to fill out questionnaires about where they are coming from, where they are headed and whether their trip is for private or business purposes.
1. Who is likely to be stopped by the police for the questions?
A. A student returning home from school.
B. A dustman cleaning a parking lot.
C. A customer shopping in a market.
D. A garage worker repairing a car.
2. Shanghai has decided to start such a survey because it wants to ________.
A. reduce traffic accidents
B. satisfy the future need
C. make the road users happy
D. make more money
3. Where are the 53 major venues mentioned in the last paragraph?
A. Outside the Outer Ring Road.
B. We're not told about it in the passage.
C. Inside the Outer Ring Road.
D. Both outside and inside the Outer Ring Road.
4. It seems that Shanghai's large traffic survey is ________.
A. mainly about vehicles going in and out
B. done by just collecting public opinions
C. done at the request of the World Expo
D. held quite regularly
5. We are NOT told about the ________ of the survey in the passage.
A. contents
B. time
C. steps
D. purpose
B
A vuvuzela is a horn,about a meter long,usually made of a colourful cheap plastic.________ When it's blown by thousands of supporters at the same time,it's loud,very loud. It sounds a bit like an air horn and you can hear it a lot during the 2010 World Cup.
The vuvuzela was originally made from a kudu horn and was traditionally used to summon people to gatherings. But the horn you see at soccer matches in South Africa today originated from a tin horn that became popular with South African soccer fans around 15 years ago. A sports company began to mass-produce a plastic version in the South Africa colours,and this is what you see (and hear)at every soccer match. Now it's become an official symbol of the 2010 World Cup in South Africa and more popular around the world.
The vuvuzela will be ubiquitous during the 2010 World Cup. There was a call for FIFA to ban the vuvizela during the Confederations Cup that took place in South Africa in June 2009,European journalists got into a tizzy(紧张)about the noise. The Guardian reported: “It sounds like extremely terrible.” But FIFA stood its ground,as Mr. Blatter,FIFA's president says “Vuvuzelas,drums and singing are part of Africa football culture. It is part of their celebration,it is part of their culture,so let them blow the vuvuzelas.”
Adam Carnegie,a graphic artist from Cape Town,founded the Kelp Environmental Learning Project. The project employs local men and women to collect kelp,dry it and then hand paint colourful designs on it. The mission is simple. “We want to create jobs,make a noise,make people laugh,remind people to be in the moment.”
Like most trumpets,getting any noise from a vuvuzela requires significant pursing of the lips and the ability to blow with force. Your cheeks will be zinging afterward. You can personalize your vuvuzela blowing, with a lot of practice,but generally it produces one big sound.
6. Which of the following sentences can be used to fill in the blank in the first paragraph?
A. It was chosen by FIFA as the unique musical instrument.
B. It has been used at soccer matches for thousands of years.
C. It is the choice of noise-maker for South African football fans.
D. It is a traditional instrument South African soccer fans use to celebrate victory.
7. The vuvuzela ________.
A. is usually made of metal
B. has a length of two and a half feet
C. was first used in a local sports game
D. is one of the official symbols of the 2010 World Cup
8. The underlined word “ubiquitous” in the 3rd paragraph probably means “________”.
A. banned
B. heard everywhere
C. extremely expensive
D. strictly limited
9. Why did FIFA stand its ground on the issue of the vuvuzela?
A. Because the vuvuzela is typical of African football culture.
B. Because it is the host country's right to make their choice.
C. Because the vuvuzela will make the 2010 World Cup special.
D. Because more member countries support the use of the vuvuzela.
10. What can we learn from the passage?
A. It requires effort to get noise from vuvuzela.
B. Vuvuzela will be banned after the 2010 World Cup because it is too noisy.
C. The Kelp Environmental Learning Project employs many people to sell vuvuzela.
D. Vuvuzela is too noisy for both the players and the audience.
参考答案
1. 解析:选A。推理判断题。根据文章可知,要做关于交通情况的调查,所以参与调查的人不可能是在商场的顾客、打扫停车场的工人以及修车的工人,而只能是在路上的人,放学回家的学生正符合这一概念。
2. 解析:选B。细节理解题。由文章第二段的最后一句“...to help future urban planning, particularly for...”可知,选B。
3. 解析:选A。细节理解题。由第五段中“...also survey traffic outside the Outer Ring Road...”和最后一段可知,选A。
4. 解析:选D。推理判断题。由文中第三段“This is the third time the city has conducted a large scale traffic survey. The other two surveys were conducted in 1986 and 1995”可知,选D。
5. 解析:选C。推理判断题。根据文章可知,调查研究的步骤没有被提及,但是目的,时间以及内容都讲到了。
6. 解析:选C。推理判断题。文中并未提及国际足联选择它作为特殊的乐器,因此A项错误;B项与第二段第二句中的“around 15 years ago”相悖;根据第一、二段内容可知,呜呜祖拉最初是用来召集群众的,现在被球迷用来表示对自己球队的支持和鼓励,而不只是庆祝胜利,D项也不合适;C项符合文意,球迷选择用它来“声援”,故选C。
7. 解析:选D。推理判断题。A项和B项均与第一段首句内容不符;C项与第二段首句不符;由第一段最后一句可知,D项正确。
8. 解析:选B。词义猜测题。第二段主要介绍呜呜祖拉在本次南非世界杯中的使用,曾经遭到反对,但最后国际足联还是坚持认为它可以使用,所以呜呜祖拉在2010年的南非世界杯期间自然是“到处可以听到”。ubiquitous意为“似乎无所不在”。
9. 解析:选A。细节理解题。根据第三段最后国际足联主席 Mr. Blatter的话可知,A项正确。
10. 解析:选A。主旨大意题。根据文章最后一段可知答案。
英语发音真的重要吗?
英语音标学习教程:后元音的代表字母发音al, au, aw, ...
学习双元音音标[au]-海伦英语音标入门视频教程第16集
英语音标学习教程:后元音的代表字母发音 o,a
英语音标学习教程:双元音的代表字母发音 ear, ere, ea, eer
美国英语音标外教发音详解视频:'aa' ad in hat,短元音æ
纯正美语发音100个秘诀:第七章 发音基本功 (第六节)
“蹩脚”的英语语调提高有奇招
美语发音视频教程 8
新东方美音纠音、透析与突破Unit 19: Rhythm节奏
30天掌握英式英语发音视频教程 第10课 长元音[i:]
美语发音视频教程 9
30天掌握英式英语发音视频教程 18
纯正美语发音100个秘诀:第二章 三最法突破发音
ABC美式英语发音词典视频(英语初学者或要纠正发音者必看)
英语音标学习教程:后元音的代表字母发音u, o, oo, ou
完美美式发音两步走
英语音标学习教程:后元音的代表字母发音ar,a
谈谈英语的发音
纯正美语发音100个秘诀:第九章[2] 中元音操练
大家一起学美式英语发音:音标[e]该怎么发
英语音标学习教程:前元音的代表字母发音e, ea, ...
汉语英语发音比较
美国英语音标外教发音详解视频:'ah' as in father 学习音标[a]
傻瓜国际音标视频教程:第二单元 Part 2
疯狂英语全套发音秘籍(4)
30天掌握英式英语发音视频教程 第8课 短元音 /e/
纯正美语发音100个秘诀:第七章 发音基本功 (第七节 3)
掌握英语发音教程:第二章 第三节
美语发音视频教程 11
不限 |
英语教案 |
英语课件 |
英语试题 |
不限 |
不限 |
上册 |
下册 |
不限 |