2017届高考英语二轮专题总复习阅读能力培养精品系列(六)
完形填空
One of the most remarkable things about the human mind is our ability to imagine the future. In our __1__we can see what has not yet happened. For example, while we are looking forward to __2__a new place or country, we __3__ what it will be like. We predict(预料) the __4__ people will eat, dress and act. Of course, we do not always predict things __5__. Things are often very different from the way we __6__them to be. One of the __7__ dreams in history is the dream of the German scientist, Kekule, who had been __8__ to work out a very difficult problem in physics. He had __9__and analyzed (分析) the problem from every angle(角度) for days, but there __10__ to be no way of __11__ out the answer. Then one night he went to bed and dreamed. When he __12__ up, he realized that he knew the answer. He had solved the problem in his __13__. The hypnotist(催眠者)sat in the chair opposite him and spoke __14__: I want you to concentrate on my voice. Think about __15__. You know nothing but my voice. And as you pay attention to my voice, your __16__ will get heavier. Soon you'll be asleep. You will hear my voice and __17__ my words, but your body will be asleep, your eyes are too heavy. You are __18__ asleep, and when you wake up you will __19__ nothing. You will forget everything. Now I am going to __20__ slowly from one to five. One, two, three, four, five.
1. A. brains
B. senses
C. minds
D. sights
2. A. visiting
B. seeking
C. reaching
D. discovering
3. A. imagine
B. know
C. feel
D. guess
4. A. custom
B. habit
C. style
D. way
5. A. quickly
B. simply
C. correctly
D. neatly
6. A. required
B. wished
C. left
D. expected
7. A. funny
B. dull
C. famous
D. silly
8. A. managing
B. trying
C. thinking
D. hoping
9. A. studied
B. learned
C. discussed
D. researched
10. A. used
B. ought
C. seemed
D. had
11. A. making
B. finding
C. turning
D. letting
12. A. gave
B. sat
C. woke
D. got
13. A. dream
B. lesson
C. research
D. exercise
14. A. softly
B. loudly
C. slowly
D. firmly
15. A. everything
B. something
C. nothing
D. anything
16. A. eyes
B. feet
C. head
D. body
17. A. believe
B. repeat
C. take
D. understand
18. A. really
B. extremely
C. actually
D. almost
19. A. accept
B. remember
C. hear
D. receive
20. A. count
B. say
C. add
D. speak
Ⅱ.阅读理解
A
What will man be like in the future-in 5,000 or even 50,000 years from now? We can only make guesses, of course, but we can be sure that he will be different from what he is today. For man is slowly changing all the time.
Let us take an obvious example. Man, even five hundred years ago, was shorter than he is today. Now, on average, men are about three inches taller. Five hundred years is relatively short period of time, so we may assume that man will continue to grow taller. Again, in the modern world we use our brains a great deal. Even so, we still make use of only about 20% of the brain's capacity. As time goes on, however, we shall have to use our brains more and more, and eventually we shall need larger ones! This is likely to bring about a physical change to the head, in particular the forehead, will grow larger.
Nowadays our eyes are in constant use. In fact, we use them so much that very often they become weaker and we have to wear glasses. But over very long period of time it is likely that man's eyes will grow stronger.
On the other hand, we tend to make less use of our arms and legs. These, as a result, are likely to grow weaker. At the same time, however, our fingers will grow more sensitive because they are used a great deal in modern life.
But what about hair? This will probably disappear from the body altogether in course of time because it does not serve a useful purpose any longer. In the future, then, both sexes are likely to be bald.
Perhaps all this gives the impression that future man will not be a very attractive creature to look at! This may well be true. All the same, in spite of all these changes, future man will still have a lot in common with us. He will still be a human being, with thoughts and emotions similar to our own.
1. The passage mainly tells us that ________.
A. man's life will be different in the future
B. future man will look quite different from us
C. man is growing taller and uglier as time passes
D. man's organs' functions will be on the wane
2. What serves as the evidence that man is changing?
A. Man has got stronger eyes now than he ever had.
B. Man's hair is getting thinner and thinner.
C. Man's arms and legs have become lighter and weaker.
D. Man has been growing taller over the past 500 years.
3. The change in man's size of forehead is probably because ________.
A. he makes use only 20% of the brain's capacity
B. his brain has grown larger over the past centuries
C. the other 80% of his brain will grow in due time
D. he will use his brain more and more as time goes on
4. What is true about a human being in the future?
A. He is hairless because hair is no longer useful.
B. He has smaller eyes and wears better glasses.
C. His fingers grow weaker because he doesn't have to make use of them.
D. He thinks and feels in different way.
5. It is implied that ________.
A. human beings will become less attractive in the future
B. less use of a bodily organ may lead to its degeneration
C. human beings hope for a change in the future life
D. future life is always predictable
B
Let us suppose it is now about A.D.2060. Let's make believe it is about sixty years from now. Of course, things have changed and life is very different.
Voyages to the moon are being made every day. It is as easy to take a holiday on the moon today as it was for the people in 1960 to take a holiday in Europe. At a number of scenic spots on the moon, many hotels have been built, the hotels are air-conditioned, naturally. So that everyone can enjoy the beautiful scenery on the moon. Every room has at least one picture window. Everything imaginable is provided for entertainment of young and old.
What are people eating now? People are still eating food. They haven't yet started to take on their supply of energy directly as electrical current or as nuclear power. They may be some day. But many foods now come in pill form, and the food that goes into the pill continues to come mainly from green plants.
Since there are several times as many people in the world today as there were a hundred years ago, most of our planet's surface has to be filled. The deserts are irrigated with water. Crops are no longer destroyed by pests. The harvest is always good.
Farming, of course, is very highly developed. Very few people have to work on the farm. It is possible to run the farm by just pushing a few buttons now and then.
People are now largely vegetarians. You see, as the number of people increased, the number of animals decreased. Therefore, the people have to be vegetarians and we are healthier in both our bodies and our minds, too, and we know the causes and cure of diseases and pain, and it is possible to get rid of disease. No one has to be ill any more.
Such would be our life in 2060.
6. What are the hotels on the moon used for in 2060?
A. Scientific experiments.
B. People who have no houses.
C. Astronauts.
D. Holiday people.
7. Which of the following is WRONG?
A. In the story, the population of the world has increased.
B. Voyages to the moon are being made every day.
C. A great number of people work on the farm.
D. The food comes mainly from green plants.
8. According to the passage, why are people largely vegetarians?
A. Because most people like vegetables better.
B. Because the number of people increased and the number of animals decreased.
C. Because people think meat is unhealthy.
D. Because there are no animals at all.
9. According to the passage, what about the people's health in 2060?
A. Because the people have to be vegetarians, they are very thin.
B. The people have no illness.
C. The doctor don't know how to treat the diseases and pain.
D. The people are less healthier in our bodies than in our minds.
10. When was the passage written?
A. In about A.D. 2060.
B. In about 1960.
C. In about 2000.
D. In about 2004.
参考答案
Ⅰ. 1. 解析:选C。从上一句话中“about the human mind”可知,选C。
2. 解析:选A。visit拜访;seek寻找;reach到达;discover发现。由文意可知,选A。
3. 解析:选A。由文意可知,此处用imagine表示一种心理描绘。
4. 解析:选D。这里强调的是行为方式。故选way。
5. 解析:选C。情况经常与我们预计的不同,说明我们的预计不总是“正确的”。
6. 解析:选D。句意为:事情也不同于我们期待的那样。
7. 解析:选C。由下文可知,开普勒的梦不具有 funny,dull和silly的特征。
8. 解析:选A。从下文可知,已成功地解决了问题,而不是“想”、“希望”或“努力”去做。
9. 解析:选A。“研究”与“分析”是紧密相连的。study 此处意为“研究”。research作“研究”讲时,若接宾语,须加上介词on 或into。
10. 解析:选C。由but可知,此处表示:似乎没有办法找到答案。
11. 解析:选B。find out 意为“弄清,找出”,符合语境。
12. 解析:选C。wake up醒来,符合情节发展的进程:睡觉——做梦——醒来。
13. 解析:选A。由前文可知,他是在“梦”中解决了难题。
14. 解析:选A。softly在此处等同于gently and slowly,这是催眠者对催眠对象应该采用的方式。
15. 解析:选C。从上下文可知,催眠者希望他什么也不要想。
16. 解析:选A。从下文“your eyes are too heavy”一句中可得到暗示,选A。
17. 解析:选D。由文意可知,听到并且“理解”,符合文意。
18. 解析:选D。almost asleep意为“迷迷糊糊地睡着了”,从眼皮沉重,还有简单的思维活动来看,不能说是完全睡着了。
19. 解析:选B。这里的remember nothing等同于下一句中的forget everything。
20. 解析:选A。由后面列举的一、二、三、四、五这一串数字表明“计数”已经开始。
1. 解析:选B。主旨大意题。本文主要介绍未来人类的外貌。A项未来的生活,与中心思想不符。C项不具备概括性。D项器官功能衰退不能概括未来人类身体的变化。
2. 解析:选D。细节理解题。人类外貌逐渐变化的依据。由第二段第二句“Man,even five hundred years ago, was shorter than he is today”可知。A、B、C三项均为人类未来的变化趋势而不是人类变化的证据。
3. 解析:选D。细节理解题。 由第二段最后两句可知,人类将更多地使用大脑,最终大脑变大,前额增大。
4. 解析:选A。推理判断题。由倒数第二段“But what about hair? This will probably disappear from the body altogether in course of time because it does not serve a useful purpose any longer”可知,人类的头发最终可能会消失,因为头发失去了作用。其他选项均与文章观点不符。
5. 解析:选B。从人类身体变化可以看出,经常使用的器官部位,如大脑、手指将变得发达。而不常用的器官会退化。B项符合文章的观点。
6. 解析:选D。细节理解题。根据第二段“take a holiday”这一信息词可以得出答案。
7. 解析:选C。细节理解题。根据第五段“Very few people have to work on the farm”可得出答案。
8. 解析:选B。推理判断题。根据文章第六段“You see, as the number of people increased, the number of animals decreased”可以判断出来。
9. 解析:选B。细节理解题。根据文章第六段“No one has to be ill any more”可得出答案。
10. 解析:选C。推理推断题。由第一段“Let us suppose it is now about A.D.2060. Let’s make believe it is about sixty years from now”可推知答案。
美国最让英国人惊讶的是啥?
体坛英语资讯:Britains biggest Winter Olympic squad set to make history
刘亦菲主演《花木兰》,电影细节大揭秘!
国内英语资讯:Feature: Chinas Hainan lures global travelers with more than beaches
国内英语资讯:Feature: Chinese drum art troupe enthralls Bangladeshis, enhances cultural ties
国内英语资讯:Economic Watch: Policies released on Chinas rural vitalization
Is too much screen time affecting children's eyesight? 长时间看屏幕会影响孩子的视力?
一欧元就能买套房!天下真有白掉的馅饼?
日本发明“人肉优步” 戴上面具就是替身
A new scheme to encourage old play 新倡议鼓励儿童重新出门玩耍
单词 update 和 upgrade 的区别
国际英语资讯:Palestine urges U.S. to end use of blackmail, distortion
川普挑选的驻新加坡大使人选放弃提名
国内英语资讯:6.4-magnitude quake hits Taiwan: CENC
调价or涨价的英文怎么说?
日本发明“人肉优步” 戴上面具就是替身
为什么你说话没人听?无非就是犯了这七个毛病!
国际英语资讯:Russia celebrates Battle of Stalingrad
小测验 — 描述冬奥会比赛的英语动词
体坛英语资讯:Aubameyang is on his way to Arsenal
体坛英语资讯:Athletic Club Bilbao pay club record 32 million euros for Inigo Martinez
国际英语资讯:Kurdish-led forces vow to foil Turkish campaign in Syrias Afrin
小测验 — 和“狗”相关的英语表达
国际英语资讯:S. Sudan recalls its ambassador to U.S.
Bone idle 懒到骨头里了
国际英语资讯:Feature: Uruguay, China mark 30 years of ties with cultural extravaganza
体坛英语资讯:Kosovo international Milot Rashica joins Bremen
国内英语资讯:Sino-Estonian ties developing with great potential: ambassador
体坛英语资讯:Trump announces presidential delegation to PyeongChang Winter Olympics
川普同意公布情报备忘录全文
| 不限 |
| 英语教案 |
| 英语课件 |
| 英语试题 |
| 不限 |
| 不限 |
| 上册 |
| 下册 |
| 不限 |