2016高考英语二轮阅读理解讲与练(答案)--职业(1)
Shay asked, “Do you think they’ll let me play?” Shay’s father knew that most of the boys would not want someone like Shay on their team, but the father also understood that if his son, mentally and physically disabled, were allowed to play, it would give him a much-needed sense of belonging and some confidence.
Shay’s father approached one of the boys on the field and asked if Shay could play, not expecting much. The boy looked around and said, “We’re losing by six runs (分) and the game is in the eighth inning (局).I guess he can be on our team and we’ll try to put him in to bat in the final inning.
Shay struggled over to the team’s bench and put on a team shirt with a broad smile and his father had a small tear in his eye and warmth in heart. The boys saw the father’s joy at his son being accepted.
In the bottom of the eighth inning, Shay’s team scored a few runs but was still behind by three. In the top of the final inning, Shay put on a glove and played in the field. Even though no hits came his way, he was obviously joyful just to be in the game and on the field. In the bottom of the final inning, Shay’s team scored again. Now, Shay was scheduled to be next at bat. Would they let Shay bat and give away their chance to win the game?
Surprisingly, Shay was given the bat. Everyone knew that a hit was almost impossible. The first pitch (投) came and Shay missed. The pitcher again again took a few steps forward to throw the ball softly towards Shay. As the pitch came in , Shay swung at the ball and hit a slow ground ball right back to the pitcher.
The pitcher could have easily thrown he ball to the first baseman and Shay would have been out and that would have been the end of the game .Instead, the pitcher threw the ball right over the head of
the first baseman, beyond the reach of all teammates, The audience and the players from both teams started screaming,“Shay, run to first! ”Never in his life had Shay ever run that far but made it to first base, wide-eyed and shocked..
Everyone
should, “Run
to
second!” Catching his breath, Shay awkwardly ran towards second.By the time Shay rounded towards second base, the smallest guy on their team,who had a chance to be the hero for his team fir the first time,could have thrown the ball to the second baseman, but he understood the pitcher’s intentions and he too
intentionally threw the ball high and far over the third baseman’s head.
All were screaming,“Shay,Shay,Shay,all the way Shay.” Shay reached third base when one opposing player ran to help him and shouted, “Shay, run to third.” As Shay rounded third, all were on their feet, crying,“Shay, run home!”Shay ran to home, stepped on the home base and was cheered as the hero who the who won the game for his team.
That day, the boys from both teams helped bring a piece true love and humanity into this world. Shay didn’t make it to another summer and died that winter, having never forgotten being the hero and making his father so happy and coming home and seeing his mother tearfully hug her little hero of the day!
1、.Not expecting much, Shay’s father still asked the boy if Shay could play, mainly because the father _________.
A. noticed some of the boys on the field were heisting
B. guessed his presence would affect the boy’s decision
C. learned some of the boys on the field knew Shay well
D. understood Shay did need a feeling of being accepted
2、. In the bottom of the final inning Shay was given the bat because the boys _________.
A. believed they were sure to win the game
B. would like to help Shay enjoy the game
C. found Shay was so eager to be a winner
D. fell forced to give Shay another chance
3、. The smallest boy threw the ball high and far over the third baseman’s head, probably because that boy ________.
A. was obviously aware of the pitcher’s purpose
B. looked forward to winning the game for his team
C. failed to throw the ball to the second baseman
D. saw that Shay already reached second base
4、. Which of the following has nothing to do with Shay’s becoming the hero for his team?
A. The pitcher did not throw the ball to the first baseman.
B. The audience and the players from both teams cheered for him.
C. The opposing players failed to stop his running to home.
D. One of the opposing players ran to help him.
5、. What to you think is the theme of the story?
A. True human nature could be realized in the way we treat each other.
B. Everyone has his own strength even if mentally or physically disabled.
C. Everyone can develop his team spirit in sports and please his parents.
D. The results of the game should not be the only concern of the players.
【参考答案解析】
1、. D
推理判断题。根据第一段最后一句可以推断,Shay的父亲理解儿子的心情,虽然身患残疾,但儿子希望得到别人的认可和接受,这种归属感会让儿子感到自信和乐观。
. B
推理判断题。根据文章的整体内容,特别是最后一段第一句可推断,这些打棒球的小男孩都十分善良,他们希望成全Shay,让他感受到体育运动带来的快乐,所以在最后一局,他们把球棒传到了Shay手中。
. A
细节理解题。根据倒数第三段最后一句可知,最小的男孩理解了投手的意图,所以故意把球扔得又高又远。
. C
推理判断题。为了成全身患残疾的Shay,球队双方进行了善意地欺骗,故意屡屡失手,共同制造了一个特殊的“英雄”,让Shay在人世间不多的日子里感到了快乐。显然C项与文章内容及主题不符。
. A
主旨大意题。文章讲述了一个关于爱的故事,一个关于人性的话题,人性是善的,在我们对待彼此的方式方法上,我们的人性充分显示出来。
话题探究链接高考I left university with a good degree in English Literature, but no sense of what I wanted to do. Over the next six years, I was treading water, just trying to earn an income. I tried journalism, but I didn't think I was any good, then finance, which I hated. Finally, I got a job as a rights assistant at a famous publisher. I loved working with books, although the job that I did was dull.
I had enough savings to take a year off work, and I decided to try to satisfy a deep-down wish to write a novel. Attending a Novel Writing MA course gave me the structure I needed to write my first 55,000 words.
It takes confidence lo make a new start — there's a dark period in-between where you're neither one thing nor the other. You're out for dinner and people ask what you do, and you're too ashamed to say, "Well. I'm writing a novel, but I'm not quite sure if I'm going to get there." My confidence dived. Believing my novel could not be published, I put it aside.
Then I met an agent (代理商) who said I should send my novel out to agents. So, I did and, to my surprise, got some wonderful feedback. I felt a little hope that I might actually become a published writer and, after signing with an agent, I finished the second half of the novel.
The next problem was finding a publisher. After two-and-a-half years of no income, just waiting and wondering, a publisher offered me a book deal — that publisher turned out to be the one I once worked for.
It feels like an unbelievable stroke of luck — of fate, really. When you set out to do something different, there's no end in sight, so to find myself in a position where I now have my own name on a contract (合同) of the publisher — to be a published writer — is unbelievably rewarding(有回报的).
49. What does the underlined part in Paragraph 1 mean?
A. I was wailing for good fortune.
B. I was trying to find an admirable job.
C. I was being aimless about a suitable job.
D. I was doing several jobs for more pay at a time.
50. The author decided to write a novel .
A. to finish the writing course[
B. to realize her own dream[
C. to satisfy readers' wish[
D. to earn more money
51. How did the writer feel halfway with the novel?
A. Disturbed. B. Ashamed. C. Confident. D. Uncertain.
52. What does the author mainly want to tell readers in the last paragraph?
A. It pays to stick to one's goal.
B. Hard work can lead to success.
C. She feels like being unexpectedly lucky.
D. There is no end in sight when starting to do something.
51.【答案】D
【试题解析】推理判断题。根据第三段的第二句:"Well. I'm writing a novel, but I'm not quite sure if I'm going to get there." My confidence dived.可以推知,作者之所以写第一本小说时半途而废是因为不自信、不确定,故答案D符合文意。
52.【答案】A
【试题解析】目的意图题。根据文章最后一句:…is unbelievably rewarding,可以推断出作者的目的要鼓励大家敢于尝试,追逐自己的梦想,这是值得的,故答案A符合文意。
【难度】一般【长难句解析】It takes confidence lo make a new start — there's a dark period in-between where you're neither one thing nor the other.有足够的自信才能够重新开始。其中有一段黑暗的时期,你什么都不是。where引导定语从句,在从句中做时间状语,修饰先行词a dark period。
链接2 .(2012陕西卷)
Spring is coming, and it is time for those about to graduate to look for jobs. Competition is tough, so job seekers must carefully consider their personal choices. Whatever we are wearing, our family and friends may accept us, but the workplace may not.
A high school newspaper editor said it is unfair for companies to discourage visible tattoos(纹身)nose rings, or certain dress styles. It is true you can't judge a book by its cover, yet people do "cover" themselves in order to convey (传递) certain messages. What we wear, including tattoos and nose rings, is an expression of who we are. Just as people convey messages about themselves with their appearances, so do companies. Dress standards exist in the business world for a number of reasons, but the main concern is often about what customers accept.
Others may say how to dress is a matter of personal freedom, but for businesses it is more about whether to make or lose money. Most employers do care about the personal appearances of their employees(雇员),because those people represent the companies to their customers.
As a hiring manager I am paid to choose the people who would make the best impression on our customers. There are plenty of well-qualified candidates, so it is not wrong to reject someone who might disappoint my customers. Even though I am open-minded, I can't expect all our customers are.
58 What can be inferred from the text?
A. Candidates have to wear what companies prefer for an interview,B
What to wear is not a matter of personal choice for companies.
C. Companies sometimes have to change to respect their candidates.
D. Hiring managers make the best impression on their candidates.
59 Which of the following would be the best title for the text? A. Employees Matter
B Personal Choices Matter
C Appearances Matter D. Hiring Managers Matter
60 The author's attitude towards strange dress styles in the workplace may best described as
A, enthusiastic
B negative
C. positive
D. sympathetic
【考点】议论文
【试题解析】短文在第3段提到“Most employers do care about the personal appearances of their employees(雇员),because those people represent the companies to their customers.”。由此结合上下文可以看出,对公司来说,穿什么衣服不是个人选择的问题。因此,正确答案为B选项。
【难度】一般
59.【答案】C
【试题解析】浏览全文,短文主要介绍的是有关着装方面的问题,即仪表方面。由此可知,C选项为短文的最佳标题。因此,正确答案为C选项。
【难度】一般
60.【答案】B
【试题解析】短文在第4段提到“As a hiring manager I am paid to choose the people who would make the best impression on our customers … so it is not wrong to reject someone who might disappoint my customers.”。由此可知,作者对于工作场所穿奇异的服装持否定的态度。因此,正确答案为B选项。
【难度】一般。
戴尔630亿美元成功收购数据存储企业EMC
银杏果臭味扰民 首尔拟移走结果的雌银杏树
苏富比重回古董车拍卖市场遇冷
Facebook新表情让你表达负面情绪
中国互联网企业激战个人信用评分业务
胡歌古装大戏《琅琊榜》是如何成功的?
科学家12年不洗澡,靠微生物喷雾清洁
中国"新丝绸之路"开发项目面临诸多挑战
门头沟长城风貌遭电影剧组破坏
长眠于月球,只要12000刀
贾樟柯 情感恰似身体里流淌的血液
澳大利亚大规模捕杀野猫引发争议
太完美也是一种病:安妮·海瑟薇综合症
Angelababy做“面部鉴定”回应整容传闻
优步如何为自己提供政治导航
北京故宫博物院考虑用线上购票代替传统购票
百事公司:我们卖可乐,也卖手机
“恐婚”阿根廷年轻人流行花钱参加假婚礼
“巷屋”是什么屋?
非法移民成“移动提款机”?
突尼斯全国对话大会获2015年诺贝尔和平奖
那些英国人被机场安检没收的奇葩物品
澳政府发布难民抵澳生活指南
商务休闲游:工作游玩两不误
上海迪士尼乐园开办招聘会,为开园做好准备
阿里巴巴拟成立欧洲办事处吸引当地商家
故宫展出《清明上河图》 引来游客"故宫跑"
可不要当传播八卦的“谣言工厂”哦
“十二五”开创“三农”发展新格局
推动“全球治理体制”改革是大势所趋
| 不限 |
| 英语教案 |
| 英语课件 |
| 英语试题 |
| 不限 |
| 不限 |
| 上册 |
| 下册 |
| 不限 |