阅读专练
(1)
CHINA will try to spend its way out of a rural crisis and must close its widening wealth gap to prevent civil unrest, premier Wen Jiabao told delegates at the opening meeting of the country's 3,000-member parliament yesterday.
Calling for the construction of a "socialist countryside" Mr Wen promised to release farmers in the form of reduced healthcare costs, abolishing agricultural taxes, £2.9 billion in education subsidies(津贴), and easier access to credit.
Addressing the 2,927 delegates to the National People's Congress (NPC), gathered in the massive Great Hall of the People beside central Beijing's Tiananmen Square, Mr Wen warned of the "many difficulties and problems in China's economic and social activities".
Recently passing Britain in its total gross domestic product(国内生产总值) measurement, China still has huge developmental differences between town and country. Below the neon-lit skyscrapers of Shanghai and Beijing, 80 million people still live in poverty, earning less than £50 a year. In recent years, average income in the cities has been as high as six times that earned on the farms.
Being able to pay the state-imposed 150,000 yuan (£10,600) "social maintenance fees" to have an extra child has become the latest sign of the dramatic and growing divide between China's haves and have-nots.
China started limit family size in the late 1970s to control growth of its population, now more than 1.3 billion. Ethnic minorities and rural families whose first child is a girl are allowed to have a second.
"The personal credit of private business people or celebrities(名人) should be stained if they choose to have more children," Yang Kuifu, vice-chairman of a government population and environment committee, was quoted as saying.
Meeting annually, the NPC debates and votes on the government's work plan for the coming year. Though largely a rubber-stamping exercise, the meeting of the NPC and its sister advisory organisation, the Chinese People's Political Consultative Congress, does involve some last-minute backroom negotiations, and allows otherwise unnoticed provincial officials a chance to grab headlines. (words:350 ; time :5,5 ms)
(http://news.scotsman.com/index.cfm?id=336202006)
1. The life of farmers may be changed in the following aspects except for ________.
A. Fees of compulsory education may be less than before.
B. Farmers may get financial help from the bank more easily.
C. Farmers may not worry about treatment for their diseases.
D. Farmers may be free of taxes
2. According to Wen jiabao, realizing the aims of the National People's Congress is _____.
A. practical
B. uncertain
C. easy
D. difficult
3. Several measures will be taken about farmers in order to _______.
A. help farmers improve their living standards
B. avoid a wide gap in income
C. build a socialist countryside
D. prevent civil unrest
4. Now Chinese population policy allows _________.
A. a minority couple to have two girls
B. a rich couple to have two children
C. a rural couple to have two boys
D. a city couple to have two children
(2)
Deep Drilling at Sea
Last June, a "floating university" is on board a ship called the JOIDES Resolution, equipped like a normal science lab. The 60 scientists aboard the Resolution set sail for the waters off British Columbia. They drilled holes deep into the ocean floor and conducted experiments that they hope will provide clues about what's happening in these largely unexplored areas.
This month, the ship is in waters off Costa Rica, drilling more holes deep into the seafloor. It will later head for the North Atlantic, looking for evidence of climate change in the distant past.
Resolution research
To gather data, an experienced crew lowers drill pipe through thousands of feet of water in order to go through 2,000 feet of mud and rock. Sometimes, they have to locate a hole drilled into the seafloor years before so that researchers can obtain a fresh sample.
To provide a steady platform, the ship has special engines to keep it in place, even in wavy seas.
When technicians remove a sample from the drill pipe, the call of "core on deck" brings the scientists running. They immediately label the core sample and split it down the middle. One half is carefully wrapped up and stored so that scientists can study it later.
Life on a boat
The other half is subjected to all kinds of tests, right on the boat.Working on a research ship isn't always easy. The scientists are away from family and friends for almost 2 months. Although they have access to e-mail, all 110 people on board the ship must share one telephone for personal calls.
Plus, with 12-hour working days and labs that don't always have windows, a researcher's sense of time can get out of order.
For the scientists, the chance to be with other scientists to share ideas, ask questions, and conduct experiments makes up for the tough living conditions.
1. The research in the Resolution is based on _________.
A. drilling holes deep into the ocean floor
B. sea water of British Columbia
C. samples from the ocean floor
D. data got in the past
2. All the following are the purposes of sea deep drilling except ________.
A. to explore this area
B. to do experiment in a special condition
C. to discover what happened on the earth before
D. to find proof of climate change in the distant past
3. To get a fresh sample, what must be done?
A. Locating a hole in the sea floor days ago.
B. Keeping the ship steady.
C. The person who carry out the task must be an expert.
D. Many scientists must be waiting on board.
4. ________ bring great trouble to the stuff on board.
A. Being away from family and friends
B. 110 sharing one telephone for personal calls
C. Sense of time getting out of order
D. Conduct experiments by themselves
答案与解析:
第一篇:
1、C.从第二段中得出A、B、D皆为有根据的推断,而“reduced healthcare costs”是指降低医疗保健费用,但不足以说明农民就不但心疾病的治疗。
2、D.从第三段的Mr Wen warned of the "many difficulties and problems in China's economic and social activities".可知。
3、C.从第二段第一句可知,下面的措施是为建设“socialist countryside”而采取的。
4、A.文中提到少数民族夫妇如果第一个女孩,可以生二胎。所以生两个女孩是允许的。
第二篇:
1、C.B、D项文中都未提及,而A项的“在海底钻洞”只能是研究工作的手段,而不是基础。
2、B.“海底钻探”的目的与“在特殊的条件下做试验”无关。
3、B.A、B项在文中都提到了,但A选项中的days应为 years。
4、C.从最后一部分可知,给船上工作人员带来最大不便的是时间上的紊乱。
娱乐英语资讯:Warner Bros. Entertainment chief to step down amid sex scandal
有什么事听起来容易做起来难?
国内英语资讯:China-ASEAN trade hits record high in 2018
国际英语资讯:Nigerian president expresses sadness over Lagos school building collapse
国际英语资讯:Interview: Chinese takeover brings no challenge but growth, says German company EEW
父母老去之前,我该做点什么?
国际英语资讯:Chinese firm helps train Indonesian students in drilling machine operation
超贴心!手术帽上写名字,医生的这个小创意关键时刻能救人
国王与鞋匠
国际英语资讯:British business leaders call for taking no-deal option off table
体坛英语资讯:Atletico Paranaense, Penarol coast to victory in Copa Libertadores
国际英语资讯:Sudan extends condolences to Ethiopia over plane crash
国际英语资讯:Spotlight: British Parliament rejects no-deal Brexit
“大白兔冰淇淋”在美火爆,奶糖原料被抢光,冠生园:没授权啊
最高人民法院、最高人民检察院工作报告双语要点
中国“两会”吸引世界目光 这些热词引发外国专家热议
体坛英语资讯:Chen dashes Tais hat-trick hope at All England Open
体坛英语资讯:Adams, Stokes lead Xinjiang to crush Sichuan 126-90
国际英语资讯:Palestinians in Hamas-run Gaza protest for 2nd day against economic deterioration
体坛英语资讯:Solaris future still in the air despite Real Madrid win
特斯拉的CEO马斯克要在火星上建公园
国际英语资讯:Electricity restored in almost all Venezuela: minister
体坛英语资讯:Beijing take Chinese Womens Volleyball Super League crown
维密式身材不再吃香,原来女生没有那么热衷暴瘦
国际英语资讯:Boeing promises to offer technical assistance over Ethiopian Airlines plane crash
国际英语资讯:Iraqi PM vows no return to war policies
国际英语资讯:Spotlight: U.S. grounds all Boeing 737 Max 8 and 9 aircraft as pressure mounts
国际英语资讯:Feature: Greeces carnival season ends with grand parade at Patras, Chinese artists joining
国际英语资讯:5.0-magnitude quake hits 42km E of Madang, Papua New Guinea -- USGS
国际英语资讯:Brazil school shooting leaves 10 dead
| 不限 |
| 英语教案 |
| 英语课件 |
| 英语试题 |
| 不限 |
| 不限 |
| 上册 |
| 下册 |
| 不限 |