专题技能突破(1) 阅读理解之细节理解
【技能讲解】 细节理解题答案选项的表述通常不是完全用文章的原话,而是有一定的变化。首先,选项中可能会引用原文中部分内容,导致原文意思被缩小。或者,可能会加一些限定词如all,every等歪曲原文的意思;其次,选项中可能会用与文中同义、近义或反义的词语来转述原文意思;再次,选项中的内容需要对原文意思进行分析、归纳和整理,然后进行判断。典例剖析[2015·课标全国卷,A篇]
Monthly Talks at London Canal Museum
Our monthly talks start at 19:30 on the first Thursday of each month except August. Admission is at normal charges and you don't need to book. They end around 21:00.
November 7th
The Canal Pioneers, by Chris Lewis. James Brindley is recognized as one of the leading early canal engineers. He was also a major player in training others in the art of canal planning and building. Chris Lewis will explain how Brindley made such a positive contribution to the education of a group of early “civil engineers”.
...
QWhen is the talk on James Brindley?
A.February 6th.
B.March 6th.
C.November 7th.
D.December 5th.
[答案] C 细节理解题。根据文章第二段第二句“James Brindley is recognized as one of the leading early canal engineers.”所对应的日期November 7th,故选C。
2.[2015·课标全国卷,D篇]A cafe society where no intellectualizing is allowed? It couldn't seem more unFrench. But Lehanne's psychology cafe is about more than knowing oneself: It's trying to help the city's troubled neighborhood cafes. Over the years, Parisian cafes have fallen victim to changes in the French lifestyle —longer working hours, a fastfood boom and a younger generation's desire to spend more time at home. Dozens of new theme cafes appear to change the situation. Cafes focused around psychology, history, and engineering are catching on, filling tables well into the evening.
...
QHow are cafes affected by French lifestyle changes?
A.They are less frequently visited.
B.They stay open for longer hours.
C.They have bigger night crowds.
D.They start to serve fast food.
[答案] A 细节理解题。根据“Over the years, Parisian cafes... spend more time at home.”可知,法国人生活方式的改变使咖啡馆行业成为受害者——即受到冲击,更少地被光顾。故选A。本题需要转述原文意思才能选对。
技能演练
Each year, car crime costs nearly 3 billion. Of course, if you're insured, you won't lose out, or will you? Firstly, you will have to pay extra insurance later on, and then you may not be offered the full amount by the agent. You will probably have to hire a car and you will also lose the value of the contents and accessories (配件) in the car.
...
QIf your car is stolen, you will have to ________.
A.hire a new car
B.buy a RAC Trackstar system
C.pay more insurance
D.inform the National Control Center
答案:C 细节理解题。根据本段第二句内容可知答案。
2.Lost iPhone
...
Unexpectedly, I lost my white iPhon5s in Midtown on Friday night. It had a blue green cover on it. There are many pictures of my son on it, and I'm heartbroken. Please return, no questions asked. Reward. Reply to:-2652255359@craigslist.org.
...
QWho posted the lost and found information?
A.A mother.
B.A kind woman.
C.A heartbroken girl.
D.A parent.
答案:D 细节理解题。根据本段第三句内容可知答案。
3.I often went for a walk with Howard. Once, as we were walking along a road, it began to rain. I quickly ran to a bus stop for shelter. The bus stop had a roof supported by metal poles. Soon after I had got there, Howard caught my trousers in his teeth and tried to pull me away. At first I was puzzled and a little angry at his behavior. But I decided to humor him and walked away from the shelter into the rain and started to go home.
...
QThe reason why the author was puzzled and angry with the dog was that ________.
A.Howard had a strange behavior
B.Howard should be afraid of the metal poles
C.Howard should know the approaching of the terrible lightning
D.Howard bit his trousers in his teeth
答案:A 细节理解题。根据本段第五句内容可知答案。
4....
“We examined nonfacial skin that was protected from the sun, and found that the total number of packs of cigarette smoked per day and the total years a person has smoked were linked with the amount of skin damage a person experienced,” Dr Yolanda, who led the study, said in a statement.
“In participants older than 65 years, smokers had significantly more fine wrinkling than nonsmokers. Similar findings were seen in participants aged 45 to 65 years.” Yolanda's team added in their report.
The researchers tested 82 people, smokers and nonsmokers, taking pictures of the inner right arms. They ranged, in age from 22 to 91 and half were smokers. Independent judges decided how wrinkled each person's skin was.
When skin is exposed to sunlight, especially the face, it becomes coarse (粗糙的). Wrinkled and discolored with a pale yellow tint, Yolanda's team wrote.
...
QAccording to the passage, how wrinkled a person's skin is doesn't relate to ________.
A.the number of cigarettes a person smokes
B.the kind and characteristics of skin
C.how long a person smokes
D.how long skin is under sunlight
答案:B 细节理解题。根据第一段和最后一段可知答案。
2016高考英语核心考点轻松阅读:必考考点全面答疑
2015届高三英语(人教版必修3)一轮复习单元测试:Unit 1 Festivals around the world Word版含答案
2015届高三英语(人教版必修3)一轮复习单元测试:Unit 4 Astronomy the science of the stars Word版含答案
专家点评:“撸起袖子加油干”有几种译法?[1]
2016高考英语核心考点轻松阅读:交际常用语
异地恋神器:智能手机壳让你和爱人“远距离接吻”
不同脸型男士如何选发型?(组图)
2015届高三英语(人教版必修4)一轮复习单元测试:Unit 2 Working the land Word版含答案
2015届高三英语(人教版必修2)一轮复习单元测试:Unit 2 The Olympic Games Word版含答案
2015届高三英语(人教版必修2)一轮复习单元测试:Unit 5 Music Word版含答案
2015届高三英语(人教版必修5)一轮复习单元测试:Unit 3 Life in the future Word版含答案
Risk of dementia and red pandas 失智症患病风险、小熊猫幼崽戏雪
2015届高三英语(人教版必修3)一轮复习单元测试:Unit 5 Canada—“The True North” Word版含答案
2015届高三英语(人教版必修1)一轮复习单元测试:Unit 1 Friendship Word版含答案
2015届高三英语(人教版必修1)一轮复习单元测试:Unit 4 Earthquakes Word版含答案
2016高考英语核心考点轻松阅读:时态
2016届高考英语二轮专题复习突破完形填空36
2015届高三英语(人教版必修1)一轮复习单元测试:Unit 2 English around the world Word版含答案
国内英语资讯:Worlds largest-power hybrid locomotive started in extreme cold
2016高考英语核心考点轻松阅读:名词性从句
2016届高考英语二轮专题复习突破完形填空46
娱乐英语资讯:Robot Wars looks set to make a smash in China market
2016高考英语核心考点轻松阅读:句型短语
2015届高三英语(人教版必修4)一轮复习单元测试:Unit 3 A taste of English humour Word版含答案
2015届高三英语(人教版必修4)一轮复习单元测试:Unit 5 Theme parks Word版含答案
2016高考语文核心考点轻松阅读:必考要点
2015届高三英语(人教版必修4)一轮复习单元测试:Unit 1 Women of achievement Word版含答案
国际英语资讯:New human H7N9 case reported in central China
2016届高考英语二轮专题复习突破完形填空58
2016高考英语核心考点轻松阅读:简单句