专题技能突破(18)语法填空之关系词、连词【技能讲解】 1.关系词。当一句话中需要一个词把主从句连接起来时,首先判断从句类型,然后判断从句是否缺少成分,最后确定关系词。2.连词。当空白处缺少连词连接两个并列句时,根据两个句子间的关系考虑填连词and, or, but, so等。典例剖析
1.[2015·课标全国卷]I'd skipped nearby Guilin, a dream place for tourists seeking the limestone mountain tops and dark waters of the Li River ________ are pictured by artists in so many Chinese paintings.
[答案] that/ which 分析句子判断得出从句是定语从句,先行词为物且从句中缺主语,所以用关系代词that 或which。
2.[2017·辽宁高考]Oh..., ________ you don't mind, I'll stop and take a deep breath.
[答案] if 分析句子结构可知,此空需用一个连词;根据句意填if。
3.[2015·湖南高考]Instead, you can find some sources from the Internet ________
print the copies needed.
[答案] and 此空用来连接find和print两个词,根据句意可知两个动作为顺承关系,故用and。
4.[2015·北京高考]He is a shy man, ________he is not afraid of anything
or anyone.
[答案] but/yet 根据句意可知前后两个分句为转折关系,故用but 或yet。
技能点拨 当空白处前后两个句子为主从句关系时,考虑填三大从句即定从、状从和名从的连接词;当空白处前后两个句子为并列句时,考虑填连词and,or,but, so等。
技能演练
在空白处填入适当的内容(1个单词)
1.We have organized sports competitions and we have even made a video, ________ it isn't all just enjoyment.
答案:but
2.There are moments in life ________ you miss someone so much that you just want to pick them from your dreams and hug them for real!
答案:when
3.Dream what you want to dream; go where you want to go; be ________ you want to be.
答案:what
4.The most surprising finding was ________ a number of people reported they had lost a relationship or job because they spent too much time on mobile phones.
答案:that
5.Mr Brown was tired of living in the big city ________ he worked.
答案:where
6.[2015·广东高考]When harvest came around, he was already selling herbs, vegetables and cotton in the market ________ people from the town met regularly.
答案:where
7.Jane paused in front of a counter ________ some attractive ties were on display.
答案:where
8.For a long time before that day, local people had known that somewhere in the jungle there was an old Maya city, ________ no one had seen it for centuries.
答案:But
Uber上市才1个月,COO和CMO就都离职了
国际英语资讯:Fatal car-train crash causes 2 dead in New Zealand
揭秘天才们的那些怪癖
不管世事如何,生命都在继续
《饥饿游戏》前传小说明年出版 狮门计划拍成电影
国内英语资讯:China sees 112 mln domestic tourist trips during tomb-sweeping holiday
各国如何纪念逝去的人?
人过50岁会后悔什么?
体坛英语资讯:Shandong Luneng beat Tianjin Tianhai 4-2 at Chinese Super League
国内英语资讯:China moves to boost SME growth
体坛英语资讯:Philippine Wushu players to train in China for SEA Games
国内英语资讯:Chinas NPC delegation visits Armenia
国际英语资讯:Yemen expects Kuwaits contribution to help economic recovery: FM
体坛英语资讯:Role of running cadence not as much as previously thought
国际英语资讯:World Economic Forum MENA 2019 calls for collaboration to face regional challenges
体坛英语资讯:FIVB president expects Chinese women to continue medal-winning run
体坛英语资讯:Olympic medalist Obiri says gold win in Denmark, her last in cross country
国内英语资讯:China textile overseas investment flows to BRI region
微软要求政府向他们多收税,难道是嫌自己钱多?
国内英语资讯:China-EU tourism cooperation receives boost, official says
体坛英语资讯:Cairo Derby ends goalless, keeping Egyptian Premiere League title race alive
国际英语资讯:Pakistan warns India over alleged plans of possible military action
国际英语资讯:Prominent Chinese Americans meet in New York to discuss bilateral relationship
体坛英语资讯:Kenya to play Egypt, Morocco in North Africa U-18 football tourney
汉堡王正面叫板星巴克,但这价格有点怪
“世纪离婚”尘埃落定!贝佐斯前妻成世界第三大女富豪
回到上新世?气候变化或让南极洲变“绿洲”
阅读对大脑有什么影响?
体坛英语资讯:Sun Yang records personal fastest 1,500m freestyle in four years
避孕药或有助于降低患卵巢癌的风险
不限 |
英语教案 |
英语课件 |
英语试题 |
不限 |
不限 |
上册 |
下册 |
不限 |