强调句
1. It was not until 1920 _______ regular radio broadcasts began.
A. while
B. which
C. that
D. when
答:C.在强调句型中,被强调的部分是时间状语或地点状语时,后边不能用when或where,须用that.所谓强调句型就是强调句中的某个成分.如:I saw him at the station yesterday.
可以强调句中的主语、宾语、地点状语或时间状语,被强调部分是人时后边可用who或that.如
It was I who saw him at the station yesterday. 强调主浯
It was him that ] saw at the station yesterday. 强调宾语
It was at the station that ] saw him yesterday. 强调地点状语
It was yesterday that I saw him at the station. 强调时间状语
2. Was _____ that 1 saw last night at the concert?
A. it you
B. not you
C. you
D. that yourself
答:A.此题是强调句式的疑问句形式。
3. __________ was it that made him so angry?
A. What
B. Why
C. How
D. When
答:A。此题为强调句型的特殊疑问句形式,意为“到底是什么使他如此生气?”再如:
Who was it that did it? 到底是谁傲的这件事?
When was it that the traffic accident took place? 交通事故到底是什么时候发生的?
Where was it that the accident happened? 事故到底是在哪儿发生的?
How long ago was it that the accident happened? 事故到底是多久以前发生的?
How was it that the accident happened? 事故到底是怎么发生的?
4. Was it 1948 ______ our school was set up?
A. that
B. when
C. which
D. what
答:B.应分清强调和非强调句。此题为非蛋调句,it指时间,when引导的是时间状语从句,意为:我们学校成立的时候是1948年吗?若译成Was it in 1948 that our school was set up? 则是强调句。
5. It was about 600 years ago ______ the first dock with a face and an hour hand was made.
A. that
B. until
C. before
D. when
答:A。强调时间状语
6. —Wasn’t it Dr Wang who spoke to you just now?
—________.
A. I didn’t know be was
B. Yes, it was
C. No, he wasn’t
D. Yes, he did
答:B.此题前边已出现过一次.但应该说从这道题的命题意图来看是较好的命题。很容易造成误选,但只要看清是强调句型,即可判断出正确的答案。
7. ________ was in 1979 — I graduated from the university.
A. That, that
B. lt, that
C. That, when
D. It, when
答:B.此句意为“我是在1979年大学毕业的。”
8. Was it in the room __________ he once lived __________ the meeting was held?
A. where, that
B. where, where
C. that, where
D. that, that
答:A.此题为强调句式,where引导的是定浯从句。
9. —How many people was it that got injured in the traffic accident?
—________four.
A. It was
B. There were
C. There is
D. It were
A.此题考查的是强调句型的特殊疑问句形式,被强调部分是特殊疑问词bow many people,故选A项.相当于It was four people who got injured in the traffic acci-dent 。
10. It__________ Tom and Mary who want to go swimming.
A. is
B. are
C. be
D. being
答:A.It为强调句中的主语,Tom and Mary为被强调部分。
11. It is I who _______going to see the film.
A. is
B. are
C. am
D. be
答:C。强调句型的主谓一致:谓语动词与被强调部分一致。
12. It was simply for that reason ______I wouldn’t tell him the truth.
A. why
B. that
C. which
D. so
答:B。此题为强词句,被强调部分是原因 for that reason.
13. Was it during the summer vacation ______ he went to Shanghai?
A. that
B. hen
C. where
D. which
答:A。强调时间状语时,不能用when,应用that。
14. What ________ do you mean?
A. in earth
B. on earth
C. at the earth
D. in world
答:B。oncarth表示强调,用于疑问句,否定词或最高级后强谓语气,意为“究竟,到底,全然”,也可以说in the world。如:
Where in the world did you go? 你到底哪里去了?
What on earth is the matter there?那里究竟发生了什么事?
Where on earth can he be? 他到底在哪儿呢?
No force on earth can hold back the wheel of history. 没有任何力量能阻止历史车轮的前进。
That’s the funniest thing on earth. 那是最滑稽的事情了。
15. Do it well if you do it_____.
A. in all
B. at all
C. after all
D. for all
答:B。at all 根本(常用于否定句和条件从句以加强语气)
16. ________careful when you cross the road.
A. Do
B. Do be
C. Is
D. Are
答:B。助动词do接动词原形表示强调语气。如:
—Tom, do you still remember me after so many years?
—Yes, 1 do remember you.
Do come, please. 千万来呀。
17. One cannot be______careful.
A. so
B. very
C. too
D. much
答:C. can never...too, eannot...over, eannot...enough 表示“越……越好”。
l8. That’s _______ book I want.
A. verythe
B. rightthe
C. justthe
D. thejust
答:C.意为“那正是(恰是)我想要的书”。表示“恰恰,正是”,用 the very .... the right...或 just the ....。
七年级英语上册Unit 1-2复习提纲
Unit 8 When is your birthday
Unit 3 How Are You学案
Unit 1 Where is your pen pal from教案
Unit 8 Our things教案
新目标初一英语下册Unit 2 Where is the post office 导学案
Wheres your pen pal from
七年级英语上册Unit 4复习提纲
Unit 3 Travelling in Garden City 教案
新目标初一英语下册Unit 7 What does he look like 导学案
牛津英语七年级上册全册预备级表格式教案
Unit 12 A birthday party 教案
七年级英语上册Unit 1词组和句子
七年级上册英语易错知识点归纳
7B Unit 1 Dream homes教学设计
七年级英语下册Unit 6学案
What time do you go to school
七年级英语 Unit 7 How much are these pants教案
Unit6 welome to the unit and comic strips教案
七年级英语上册全册教案(外研版)
七年级英语上册unit5-6复习教案
I’m watching TV教案
Where’s the post office
牛津7B Unit 1导学案1
Where’s your pen pal from
Unit 3 Language in use学案
Unit 1 The Dragon Boat Festival教学案
Do you want to go to a movie
Could you help me please
Unit 1 Hello! Nice to meet you !
| 不限 |
| 英语教案 |
| 英语课件 |
| 英语试题 |
| 不限 |
| 不限 |
| 上册 |
| 下册 |
| 不限 |