2016高考英语二轮阅读理解一百六十集选练(7)
阅读理解。阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。
Very old people do raise moral problems for almost everyone who comes in contact with them. Their values—this can’t be repeated too often—are not necessarily our values. Physical comfort, cleanness and order are not necessarily the most important things. The social services from time to time find themselves faced with a flat with decaying food covered by small worms, and an old person lying alone in bed, taking no notice of the worms. But is it interfering(干涉) with personal freedom to insist that they go to live with some of their relatives so that they might be taken better care of? Some social workers, the ones who clear up the worms, think we are in danger of carrying this concept of personal freedom to the point where serious risks are being taken with the health and safety of the old.
Indeed, the old can be easily hurt or harmed. The body is like a car, it needs more mechanical maintenance(机械维修,保养) as it gets older. You can carry this comparison right through to the provision of spare parts. But never forget that such operations are painful experiences, however good the results will be. And at what point should you stop to treat the old body? Is it morally right to try to push off death by seeking the development of drugs to excite the forgetful old mind and to activate the old body, knowing that it is designed to die? You can’t ask doctors or scientists to decide, because so long as they can see the technical opportunities, they will feel bound to give them a try, on the principle that while there’s life, there’s hope.
When you talk to the old people, however, you are forced to the conclusion that whether age is happy or unpleasant depends less on money or on health than it does on your ability to have fun.
1. What does the passage mainly tell us?
A. The values are different between the old and the young.
B. The moral problems raised by old people.
C. The personal freedom for the old.
D. Old people’s viewpoint on life.
2. We can know from the first paragraph that________.
A. Very old people would like to live alone to have more personal freedom.
B. Very old people are able to keep their room clean.
C. Very old people like to live with their children.
D. Social services have nothing to do with very old people.
3. According to the author, which of the following is right?
A. The older a person, the more care he needs.
B. Too much emphasis has been put on old people’s values.
C. The human body can’t be compared to a car.
D. It is easy to provide spare parts for old people.
4.The underlined word “it” in the last paragraph refers to “________”.
A. their money or their health
B. the conclusion you come to
C. your talk to the old people
D. whether age is happy or unpleasant
【参考答案及解析】
1.B 主旨大意题。根据文章第 1 句 Very old people do raise moral problems for almost everyone who comes in contact with them 及全文内容可知,答案选 B。
2. A 推理判断题。根据文章第 1 段最后几句 Some social workers, the ones who clear up the worms, think we are in danger of carrying this concept of personal freedom to the point where serious risks are being taken with the health and safety of the old 可知,答案选 A。
3. A 推理判断题。根据文章第 2 段第 2 句 The body is like a car, it needs more mechanical maintenance as it gets older 可知,答案选 A。
4. D 词义猜测题。根据文章最后一句 you are forced to the conclusion that whether age is happy or unpleasant depends less on money or on health than it does on your ability to have fun 可知,答案选 D(from www.nmet168.com)。
【2016高考训练】阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。
London's newest skyscraper (摩天大楼) is called the Shard and it cost about 430 million pounds to build.At a height of almost 310 metres,it is the tallest building in Europe.The Shard has completely changed the appearance of London.However,not everyone thinks that it is a change for the better.
The Shard was designed by the famous Italian architect Renzo Piano.When he began designing the Shard for London,Piano wanted a very tall building that looked like a spire(尖顶).He wanted the glass surfaces to reflect the sky and the city.The sides of the building aren't regular.So the building has an unusual shape.It looks like a very thin,sharp piece of broken glass.And that is how the building got the name:the Shard.Piano says that the spire shape of the Shard is part of a great London tradition.The shape reminds him of the spires of the churches of London or the tall masts(桅杆) of the ships that were once on the river Thames.
The Shard has 87 floors.At the top,there is an observatory.At the moment the building is empty,but eventually there will be a fivestar hotel.There will also be top quality restaurants,apartments and offices.
Before building work began,a lot of people didn't want the Shard though the plans were approved.Now they are still unhappy about the Shard.Some critics say that such a tall skyscraper might be good in a city like New York,but not in London.They say that the best thing about the Shard is its spire shape.But that is the only thing.There is no decoration,only flat surfaces.The Egyptians did that 4,500 years ago.They also think the Shard is too big for London.It destroys the beauty of the city.
Other critics don't like what the Shard seems to represent.They say that the Shard shows how London is becoming more unequal.Only very rich people can afford to buy the expensive private apartments and stay in the hotel.But the people who live near the Shard are among the poorest in London.So the Shard seems a symbol of the division in society between the very rich and the poor.
The Shard now dominates the London skyline.It is not certain,however,that ordinary London citizens will ever accept it as a valuable addition to the city.
1.London's newest skyscraper is called the Shard because of ________.
A.its cost
B.its size
C.its shape
D.its height
2.When he designed the Shard,Piano wanted it to ________.
A.change London's skyline
B.inherit London's tradition
C.imitate the Egyptian style
D.attract potential visitors
.The critics who refer to social division think the Shard ________.
A.is only preferred by the rich
B.is intended for wealthy people
C.is far away from the poor area
D.is popular only with Londoners
.Which would be the best title for the passage?
A.The Shard:Cheers and Claps
B.The Shard:Work of a Great Architect
C.The Shard:New Symbol of London?
D.The Shard:A Change for the Better?
答案:
【语篇解读】 本文是一篇说明文。介绍了英国伦敦的地标性建筑——约310米高的欧洲第一高楼——“碎片大厦”。有人说这栋摩天大楼使伦敦看起来更漂亮,但更有批评意见一直伴随着大楼的诞生。
1.C 解析:细节理解题。由第二段中的“It looks like a very thin,sharp piece of broken glass.And that is how the building got the name:the Shard.”可知,这栋楼的名字的由来是其外形像一块很薄、很锋利的碎玻璃片,因此选C项“它的形状”,而非它的“花费、尺寸或高度”。
.B 解析:细节理解题。第二段中的Piano says that the spire shape of the Shard is part of a great London tradition.(Piano说“碎片大厦”的尖顶外形是伦敦伟大传统的一部分。)解释了设计师的想法,与B项“继承伦敦的传统”相吻合。A项“改变伦敦的天际线”是结果而不是设计初衷,C项“模仿埃及风格”及D项“吸引潜在的游客”文中均未涉及。
.B 解析:细节理解题。由第五段中的“Only very rich people can afford to buy the expensive private apartments and stay in the hotel.”可知,谈到社会分化的批评家认为“碎片大厦”是“专为有钱人设计的(is intended for wealthy people)”。
.D 解析:主旨大意题。全文介绍了欧洲第一高楼——英国伦敦的“碎片大厦”。由第一段的最后一句“However,not everyone thinks that it is a change for the better.”可知,对于这个改变,毁誉参半,故D项“碎片大厦:更好的改变?”作为标题最为合适。A项“碎片大厦:欢呼与掌声”只关注了支持者,不够全面。
阅读理解阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。My last days of my month-Song trip to Guatemala found me self-reflective and grateful. I had rejoined the living after spending two days in bed, thanks to a terrible period of food poisoning that had me running from both ends.
I spent 36-plus hours locked up in my hotel room in a cold sweat and grasping my st
omach in pain. There may have been a bit of crying. There also may have been a few out-loud prayers to God begging him to make it stop and asking why I had been chosen to go through this. I should mention that I am not religious.
I didn’t have a mobile phone and my hotel room was not equipped with a fixed line, so I had no way to get in contact with my mommy or my loving boyfriend so that I could share my suffering.
Days later, I had recovered fully. While the bug (虫子) ran its course, I had to give some thanks to the staff at my hotel in Guatemala for being so sweet. They came to check on me on a couple of occasions once they realized I wouldn't/couldn't leave the room. They offered me tea and to call a doctor. I declined both offers but was moved by their kindness.
I may get sick often when on the road, but I had to say that the worst thing ever is to get sick while traveling alone. If I am sick, only when people I know and care about are around does it make me feel better. It’s not even about them playing Florence Nightingale -sometimes, just having them there and being able to feel their presence is enough to make you feel stronger.
1.What is the best title for the text?
A. Being ill while travelling
B. The worst part of traveling alone
C. Recovering from the illness
D. Travelling alone while ill
2.Why did the author get sick?
A. Because she had wrong medicine.
B. Because she travelled too much.
C. Because she got a stomachache.
D. Because she had poisonous food.
3.What happened during my illness?
A. I had no food.
B. No one helped me.
C. I suffered a lot.
D. I was bitten by a bug.
4.What lesson did I get from the experience?
A. Don't get sick while travelling or you can't travel with pleasure.
B. Remember to have a mobile phone while travelling or you can't contact relatives.
C. Don't travel alone or you will get sick and feel lonely.
D. Be grateful for the presence of the people you know and care about.
参考答案1—4、BDCD
2016高考训练题。阅读理解阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。Children are children after all, and most of them speak their mind. When they are just toddlers(幼儿), no matter how naughty or rude they are, we think it is amusing to watch them speak like a grown-up. But as they grow, these same kids seem annoying and ill-mannered if they try to sound grown-up.
Conflicts often appear between parents and children. Reasoning does not seem to work with them.It's hard to tell who are right and who are wrong. A child of 7-8 always finds some reasons to have a conflict with his parents. Whether it is about some toys, studies, basic affairs, parties or friends, there is always a difference in opinions between them. And it becomes worse when they answer you back. Psychologists say that children should be handled with care. Yes, sure they should be but not at the cost of disrespecting their elders.
We are partly responsible for this situation. At an early age we encourage grown-up-like behaviour, just because we find it amusing. The kids on the other hand consider this same behavior as normal and get used to it. And when it is not funny for us any more, we expect them to stop it, but by then it is already too late.
Only when they reach a certain maturity will the children realize that answering back and being rude are not acceptable. Until then, most of the time their behavior is difficult to change, unless by force. And the use of force is again not a very good idea, as it weakens the child's confidence.
Thus this brings us to the conclusion that it is one thing to bring a child into this world but quite another to make them into well mannered citizens. The best way is to be a good example ourselves, as our children are a reflection of us adults.
1.Which of the following statements is true according to the passage?
A. It is annoying to watch children speak like a grown-up.
B. We should deal with children carefully according to psychologists.
C. We are totally responsible for our kids’ impolite behaviour.
D. Most of the time children’s behaviour is easy to change.
2.What's the main idea of the second paragraph?
A. There are usually conflicts of opinions between parents and children.
B. Children would like toys better than their parents.
C. Children always look down upon their parents.
D. It’s strange for children and parents to disagree with each other.
3.Which of the following is part of the reason for the present situation of the children?
A. Children always think their parents’ opinions are wrong.
B. Parents often try to change their children by force.
C. Parents give too much loose to children.
D. Children are often asked to follow their parents.
4. What does the underlined sentence in the last paragraph probably mean?
A. It is important that we teach children how to behave well and bring them into the world.
B. It is important to bring a child into the world safe and sound.
C. We should try to make a child follow the elders.
D. We should train children to be good citizens with good manners.
参考答案1—4、BACD
高考北京卷英语试题(解析版)
国内英语资讯:Chinese president extends condolences over military plane crash in Myanmar
2020年东京奥运会新增9个男女混合项目
老外观点:肯德基的Chizza真是一场灾难
“互联网女皇”发布2016互联网10大趋势
骑士如何才能完成惊天的逆转?
希腊十大旅游胜地(上)
QS世界大学排名前100出炉,中国成亚洲最多
一周热词榜(6.3-9)
体坛英语资讯:Nadal sweeps Thiem, Wawrinka edges Murray in French Open mens semifinals
腾讯被评为全球最有价值品牌前10,中国首个
英语美文:所有的路,最终都是回家的路
国内英语资讯:Nobel laureate heads Chinese institute on economics, AI application eyed
国内英语资讯:China launches week-long campaign to promote energy conservation
FBI前局长指责特朗普“撒谎”
天津市静海一中2016-2017学年高一6月月考英语试卷
用4D打印治疗乳腺癌
国内英语资讯:SCO leaders emphasize political, diplomatic means to settle regional conflicts
暖暖的!狗狗亮相高中毕业纪念册
科普:上合组织及各大国际组织盘点[1]
国内英语资讯:Inspection exposes faking economic data, misusing poverty-relief funds: CCDI
研究表明 吸烟会损害胎儿肝脏
上班族父母如何关爱宝宝
现在能用VR虚拟现实生孩子?长得还挺像!
为了只给员工最低工资,优步Uber用了个算法
国内英语资讯:SCO leaders strongly condemn all forms of terrorism
国际英语资讯:U.S. Senate Democratic leader invites Trump to testify about his interactions with Comey
体坛英语资讯:Police fire rubber bullets to quell Brazil fan violence
美文赏析:再微小的力量,也能改变世界
体坛英语资讯:Costa says he will leave Chelsea over the summer
| 不限 |
| 英语教案 |
| 英语课件 |
| 英语试题 |
| 不限 |
| 不限 |
| 上册 |
| 下册 |
| 不限 |