阅读理解特训:3真2模含解析》2016届高三英语二轮突破51
阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D中,选出最佳答案,并在答题卡上将该项涂黑。
A
A mouse happened to look through a hole in the wall to see the farmer and his wife open a package. “What food might this contain?” The mouse wondered. But he was sad to discover it was a mousetrap.
Back to the farmyard, the mouse announced this warning; “There is a mousetrap in the house! There is a mouse trap in the house!”
The hen clucked (咯咯地叫) and scratched, raised her head and said, “Mr. Mouse, I can tell this is a great concern to you, but it is of no consequence to me. I cannot be bothered by it.”
Then the mouse turned to the pig. The pig sympathized, but said, “I am so very sorry, Mr. Mouse, but there is nothing I can do about it but pray. Be assured you are in my prayers.”
Then the mouse turned to the cow and repeat the same words. The cow said, “Moo, Mr. Mouse. I’m sorry for you, but it’s no skin off my nose.”
So, the mouse returned to the house, head down and sadly faced the farmer’s mousetrap alone. That very right a sound was heard throughout the house – the sound of a mousetrap catching its prey (猎物). The farmer’s wife rushed to see what was caught. In the darkness, she did not see it. It was a poisonous snake whose tail was caught in the trap. The snake bit the farmer’s wife. The farmer rushed her to the hospital. When she returned home, she still had a fever.
Everyone knows fresh chicken soup is good to treat a fever. So the farmer took his knife to the farmyard. The hen was killed.
But his wife’s sickness continued. Friends and neighbors came to sit with her around the clock. To feed them, the farmer butchered the pig.
The farmer’s wife did not get well but died. So many people came for her funeral that the farmer had the cow killed to provide enough meat for all of them for the lunch.
The mouse looked upon it all from his hole in the wall with great sadness.
26.What surprised the mouse when looking through the hole?
A.The farmer and his wife. B.A dangerous mousetrap.
C.A package with food in. D.A poisonous snake.
【答案】B
【解析】细节理解题。根据But he was sad to discover it was a mousetrap.老鼠惊奇地发现了一个扑鼠器,故选B。
27.What did the mouse do when it returned to the farmyard?
A.It had a warn talk with his friends.
B.It warned its neighbors of the danger.
C.It argued with its neighbors loudly.
D.It tried hard to cheer its neighbors.
【答案】B
【解析】细节理解题。根据Back to the farmyard, the mouse announced this warning;老鼠警告大家有危险,故选B。
28.Which of the following is NOT mentioned in the story?
A.The hen was sure that it needn’t be bothered by it.
B.The pig only expressed its sympathy for the mouse.
C.The farmer’s wife was bitten by the poisonous snake.
D.The farmer’s neighbors came to his home for meat.
【答案】D
【解析】细节理解题。根据So many people came for her funeral that the farmer had the cow killed to provide enough meat for all of them for the lunch.
农民的邻居来他的家参加他的妻子的葬礼,这位农民杀了牛来招待大家吃肉,故选D。
29.What does the underlined sentence “but it’s no skin off my nose” in paragraph 5 mean?
A.It is none of my business. B.It is out of the question.
C.It doesn’t affect my smell. D.It is not interesting at all.
【答案】A
【解析】句意理解题。根据I’m sorry for you
30.Which of the following can best express the moral of the story?
A.Mind works faster in time of danger.
B.Never put your nose into others’ business.
C.We should pull together in time of trouble.
D.Out of sight, out of mind.
【答案】C K
【解析】推理判断题。从这个寓言故事可知看似不管自己的事情却引起自己的灾难,所以无论谁遇到困难时大家齐心合力,共度难关。故选C。
B
All of us should keep a kitchen diary, showing how much food are left uneaten as garbage.
We all waste food, you and me millions of tons of it. In China, enough food is wasted in restaurants every year to feed 200 million people. In the United States, 40 percent of food is wasted from farm to fork. Each year, the amount of food thrown away in rich countries is almost the same as that produced in sub – Saharan Africa. This raises some important questions.
In developing countries, food is lost because farmers do not have appropriate cooling, storage or market access for their crops. Their grains, fruits and vegetables dry up and rot away. In developed countries, the picture is different, and food is wasted in supermarkets, restaurants and at home. China faces both problems, significant losses in farms, as well as at the sale and consumption stages. And the amount of food wasted by Chinese consumers is rapidly increasing.
Consumer culture has filled China and urban residents can get quality food from anywhere in the country and from across the planet. Chinese consumers are as particular about their food as those in other countries. In supermarkets, they refuse to buy vegetables that don’t look fresh or have an irregular shape, or milk and other products close to their expiry (失败) date.
Besides, Chinese consumers tend to be generous. In restaurants or at home, often too much food is ordered or cooked and served. So while trooping out of a restaurant, full and happy, with colleagues or friends, they never look back at what’s left untouched on the table. Should Chinese consumers take more responsibility for the waste they create?
Everyone deserves to have enough food to eat. Despite China’s impressive success in reducing hunger over the past three decades, the job is not completed yet.
31.According to paragraph 1and2, we know that food waste is
A.huge worldwide
B.mainly in USA
C.only in rich countries D.just in African countries
【答案】A
【解析】细节理解题。根据无论是发达国家还是发展中国家都有食物浪费的现象,食物的浪费是全球性的,故选A。
32.In developing countries, food is lost mainly
A.for the lack of cooling and storage B.because of easy access to markets
C.because of the wet weather D.because of the quality of the food
【答案】A
【解析】细节理解题。根据In developing countries, food is lost because farmers do not have appropriate cooling, storage or market access for their crops.在发展中国家食物的浪费主要是由于缺乏冷藏和储存的条件,故选A。
33.The main reason for food waste in China is
A.the effect of consumer culture B.the convenient food supply
C.the worry about food quality D.people’s being particular about it
【答案】A
【解析】细节理解题。根据Consumer culture has filled China and urban residents can get quality food from anywhere in the country and from across the planet.中国的浪费主要由于中国文化的影响,故选A。
34.How do Chinese feel when they leave restaurants with much food left behind?
A.Generous. B.Unconscious. C.Wealthy. D.Valuable.
【答案】A
【解析】细节理解题。根据Chinese consumers tend to be generous.
35.The purpose of the passage is to tell us
A.not to waste any food from now on
B.the necessity to improve food quality
C.the fact of food waste in developed countries
D.the influence of consumer culture on Chinese
【答案】A
【解析】作者意图题。纵观全文的内容可知全球存在浪费粮食的现象,所以我们应该从今往后不能再浪费粮食,故选A。K
C
We’re so well educated – but we’re useless students who have lost the ability to do anything practical. The only thing we’ve mastered is consumption.
Large numbers of students have entered higher education in the past 10 years, but despite being the most educated generation in history, it seems that we’ve grown increasingly ignorant when it comes to basic life skills.
Looking back on my first couple of weeks of living in student halls, I consider myself lucky to still be alive. Unfamiliar to fresher’s, there are many hidden dangers in the dirty corners of students accommodation.
I have survived a couple of serious boiling egg incidents and lots of cases of food – poisoning, probably from dirty kitchen counters. Although some of my clothes have fallen victim to ironing experimentation, I think I have now finally acquired all the domestic (居家的) skills I missed out in my modem education.
In 2006 and 2010, the charming educationist Sir Ken Robinson gave two very amusing talks in which he discussed the importance of creativity in education. Robinson’s main viewpoint is that our current education system dislocates people from their natural talents. I would like to go a step further and propose that besides our talents, the system takes away what used to be passed from generation to generation – a working knowledge of basic life skills.
Today’s graduates may have earned themselves honor in history, law or economies, but when it comes to simple things like putting up a shelf to hold all their academic books, or fixing a hole in their on – trend clothes, they have to call for help from a professional handyman or tailor.
Since the invention of the internet, it has never been easier for people to access information, but our highly specialized education has made us more one – sided than ever.
I suggest that we start with the immediate reintroduction of some of the most vital aspects of “domestic science” education, before the current lack leads to serious accidents in student halls.
36.People call us useless students for the reason that
A.what we’ve learned is beyond consumption
B.we are educated generation
C.we’ve entered higher education
D.our living skills are so poor
【答案】D
【解析】细节理解题。根据We’re so well educated – but we’re useless students who have lost the ability to do anything practical.被称为无用的学生是因为我们失去做事的能力,也是就是学生的生活技能是不好的,故选D。
37.Which is NOT the incidents the writer had during the first few weeks in student halls?
A.He was seriously burnt by boiled eggs.
B.He was accidentally poisoned by food.
C.He damaged his clothes while ironing.
D.He was severely beaten by freshes.
【答案】D
【解析】细节理解题。根据I have survived a couple of serious boiling egg incidents and lots of cases of food – poisoning, probably from dirty kitchen counters. Although some of my clothes have fallen victim to ironing experimentation,
38.According to Robinson’s opinion, our current education
A.focuses on the importance if creativity
B.dislocates people from their natural talents
C.has equipped students with basic life skills
D.has followed the tradition properly
【答案】B
【解析】细节理解题。根据Robinson’s main viewpoint is that our current education system dislocates people from their natural talents.Robinson的观点我们目前的教育阻止了人的天赋的发挥,故选B。
39.Why are the graduates poor at basic life skills?
A.Because they are not interested in them.
B.Because they have little relevant practice.
C.Because they are affected by internet.
D.Because they are easy to be one-sided.
【答案】B
【解析】细节理解题。根据the system takes away what used to be passed from generation to generation – a working knowledge of basic life skills.这种教育制度使他们有更少的切实的实践,故选B。
40.The main purpose of writing the passage is that
A.there is no need to introduce “domestic science”
B.it’s time we did something to current education
C.more attention should be paid to natural science
D.accidents should be prevented in student halls
【答案】B
【解析】作者意图题。根据I suggest that we start with the immediate reintroduction of some of the most vital aspects of “domestic science” education,
D
Since the beginning of the year, smog has covered parts of North China. In January, Beijing saw only five days without smog. The rising PM 2.5 readings terrified many people, and some health experts said that whenever the smog gets serious, hospitals receive more patients suffering acute respiratory(呼吸系统)and heart diseases.
Later, news of polluted underground water in some provinces scared people who wondered whether the water they drink is safe.
So the need to emphasize environmental protection while developing the economy is heard everywhere.
Smog especially is a common concern. Like a popular online post said, air may be the only thing that is equal for everyone, despite your income or vocation. People with higher incomes are able to drink only bottled spring water and eat only organic food by paying higher prices, but they breathe the same air as everyone else.
At a meeting on Monday, many Representatives have expressed their concerns about the air quality, too. One talked about his experience in Beijing. “After taking a taxi from the capital airport to my hotel, which took about an hour, I washed my nose and found the inside of my nose was black. We should ask ourselves this question: Why do we want to develop? It's for living a better life. Dirty air is definitely not a better life," he said.
China needs to develop its economy and invest(投资) in high-tech. Every Chinese wants a strong country. But without blue sky, clean water and safe food, the achievements in the economy will become meaningless. Space technologies are not to be developed for building a base on Mars so that one day all human beings can migrate to the red planet because they have destroyed Earth.
What the public wants is a strong and beautiful China. President Hu Jintao spoke at the 18th Party Congress last November saying that great efforts must be made to promote ecological progress and build a beautiful China. The words have shown the central government's resolution to address the environment issue.
41.The effect of smog doesn’t include
A.the rising of PM 2.5 readings B.more people suffering diseases
C.the increase of people’s income D.patients increased in hospital
【答案】C
【解析】细节理解题。根据The rising PM 2.5 readings terrified many people, and some health experts said that whenever the smog gets serious, hospitals receive more patients suffering acute respiratory(呼吸系统)and heart diseases.烟雾引起PM的指数的增加,人们患病的人增多因而医院的病人增多,人们的收入的增加并不是由于烟雾的影响,故选C。
42.Why smog has become a common concern?
A.Because people have to pay higher prices.
B.Because nobody can avoid it.
C.Because we have to develop industry.
D.Because a popular online-post discussed it.
【答案】B
【解析】细节理解题。根据Smog especially is a common concern.they breathe the same air as everyone else. 因为每一个都需呼吸有烟雾是任何人都避免不了的事情,故选B。
43.To make China stronger we have to develop economy, but
A.we have to sacrifice air as the price B.the dirty air is not what we want
C.ecological progress can be ignored D.the smog is the only byproduct
【答案】B
【解析】细节理解题。根据What the public wants is a strong and beautiful China.我们为了发展经济使中国变得更加强大,但是不能牺牲我们的空气的质量,故选B。
44.The underlined word “they” in paragraph 6 refers to
A.human beings
B.other plants
C.space technologies
D.industrial development
【答案】A
【解析】词义猜测题。根据so that one day all human beings can migrate to the red planet because they have destroyed Earth.这里用代词代替前面出现的名词human beings,故选A。
45.From the last two paragraphs we can infer that
A.high-tech can completely solve the problem of pollution
B.space technologies should be developed in a large scale
C.we can move to the Mars after the earth has been destroyed
D.we must protect the environment while developing economy
【答案】D
【解析】推理判断题。根据The words have shown the central government's resolution to address the environment issue.
2017-2017学年高一英语人教版必修三课时跟踪检测(1)Unit1 Word版含解析
2017-2017学年高一英语人教版必修三课时跟踪检测(9)Unit 5 Word版含解析
体坛英语资讯:Nadal closer to 10th Monte-Carlo title
2017-2017学年高一英语人教版必修三阶段仿真检测:Unit4 Word版含解析
2017-2017学年高一英语人教版必修三课时跟踪检测(7)Unit 4 Word版含解析
内塔尼亚胡:想毁灭以色列者自己将被毁灭
无糖饮料没你想的健康 或增加中风痴呆风险
体坛英语资讯:Brazilian clubs eye PSG winger Lucas Moura
国内英语资讯:China, Egypt eye Belt and Road cooperation
“小吃天堂”曼谷下禁令关闭路边摊
2017-2017学年高一英语人教版必修三课时跟踪检测(5)Unit 3 Word版含解析
我国完成首次“地理国情普查”
浙江省衢州一中2017-2017学年高一上学期期中考试英语试题(无答案)
体坛英语资讯:Maradona: Argentina at risk of missing World Cup
国内英语资讯:Draft law strengthens Chinas nuclear safety
国际英语资讯:Spotlight: Countries turn to cement cultural, economic ties as Ancient Civilization Forum op
2017-2017学年高一英语人教版必修三阶段仿真检测:Unit5 Word版含解析
关于时间管理,扎克伯格用26张图说清楚!
体坛英语资讯:Fu, Selby reach quarterfinals at snooker worlds
和牙渍说拜拜:首款无色咖啡面世
107篇中国学术论文造假遭外国期刊撤稿
2017-2017学年高一英语人教版必修三课时跟踪检测(3)Unit 2 Word版含解析
2017-2017学年高一英语人教版必修三阶段仿真检测:Unit2 Word版含解析
江苏省宿迁市马陵中学2017-2017学年高一上学期期中考试英语试题
江西省万载县第二中学2017-2017学年高一上学期期中考试英语试题
国内英语资讯:China, Africa enhance cooperation in health
川普再次致电中日领导人讨论朝鲜问题
安微省池州市第一中学2017-2017学年高一上学期期中考试英语试题
国际英语资讯:Lawyer for United Airlines passenger signals law suit against airline
国际英语资讯:Armenia marks 102th anniversary of mass killings by Ottoman Empire
不限 |
英语教案 |
英语课件 |
英语试题 |
不限 |
不限 |
上册 |
下册 |
不限 |