我们知道,在SAT考试中,决定每一百分的仅仅是六七道题。因此每一道题在分分必争的阅读理解题中都显得是那么的重要。下面,笔者就结合自己的教研经验谈谈SAT阅读理解中的修辞手段题。
英语中的修辞手段很多,但是大体与中文一致。在SAT考试中出现的典型的考题主要有下列几道:
例一:Paragraph 4 :Yawning can also be a Sign of stress in humans. Once, when observing airborne troops about to take their first parachute jump, I noticed that several of the soldiers were sitting in the plane and yawning. It was 10 A.M., just after a research is a time-consuming coffee break, and I doubted that they were tired; I knew for a fact that they were far too nervous to be bored. When I asked about this, the officer in charge laughed and said it primarily was really quite a common behavior, especially on the first jump.
15. The author uses which of the following in the fourth paragraph ?
Understatement
Personification
Analogy
Metaphor
Anecdote
讲解:这道题很简单,作者通过叙述自己的一件亲身经历的事情来证明段落开头的分论点即Yawning can also be a Sign of stress in humans所以作者在这里所运用的就是E项 ANECDOTE。
例二:Passage 1
For millennia, parents have recognized the newborn s basic need for safety, nourishment, warmth, and nurturing. Now science has added stunning revelations about human development from birth to age three., confining that parents and other adult caregivers play a critical role in influencing a childs development.
9. Lines 3-9 of Passage 1 draw a parallel between
traditional practices and contemporary critiques
basic human needs and intellectual endeavors
widespread beliefs and scientific findings
parental anxieties and developmental advances
experimental hypotheses and proven theories
讲解:这道题是对平行结构这种修辞手段的考查。出题人要求考生识别出作者在文中对上千年来人们的信仰和科学新发现的对比。因此,此题的答案为C项。
例三:Passage 2
Doctors, architects, executives, consultants, receptionists, and lawyers all manage to survive economically without owning their cognition. I take further comfort in the fact that the human species managed to produce pretty decent creative work during the 5,000 years that preceded 1710, when the Statute of Anne, the worlds first modem copyright law, passed the British parliament. Sophocles, Dante, da Vinci, Botticelli, Michelangelo, Shakespeare, Newton, Cervantes, Bach-- all found reasons to get out of bed in the morning without expecting to own the works they created.
15. The use of the phrase pretty decent in Passage 2 conveys
solemn detachment
cheerful celebration
ironic understatement
lingering doubt
reluctant approval
讲解:此题难度较大,是使很多考生很困惑的一道修辞手段题。原文作者想要告诉读者:在世界上第一部知识产权法到来之前的几千年历史长河中,人类也创造了还不错的艺术作品。很显然,文章结尾的那些伟大艺术家的名字使我们立刻了解到作者所谓的还不错的艺术作品并不是他字面的意思。他实际上是运用了一种轻描淡写的方式使自己的语言更具说服力。而这种轻描淡写的方式就是C项中的IRONIC UNDERSTATEMENT.
例四:line 75-82
Uncle: Take care! take care!
Niece: Why? What shadow of power have you over me? Why should I fear you?
Uncle: Take care, madam!
Niece: Scrupulous care I will take, Mr. Sympson. Before I marry, I am resolved to esteem--to admireto love.
14. In lines 80-82 , Miss Keeldar deflects the warning from Mr. Sympson by
deliberately misunderstanding his meaning
scornfully turning the blame back on him
childishly mocking the tone of his comment
lamenting his failure to sympathize with her
justifying her previously sensible behavior
讲解:这是一道很是隐晦的修辞手段题。全文就是一个女孩和自己的监护人争吵得过程。他们的矛盾焦点就是这个女孩子是否要嫁给一个自己不喜欢的男孩子的问题。到了第80行左右,两个人的争论已经到了白热化。监护人警告女孩:你给我小心点儿!但是女孩儿却十分聪明的把CARE这个词理解成照顾。所以她说我会小心谨慎的照顾自己的!很显然,女孩儿时故意错误的理解监护人的意思使其更加生气。CARE这个词的运用其实就是我们修辞手段中的双关语。因此答案是A项。
通过上述的几道真题的讲解我想大家对SAT阅读中的新增题型---修辞手段题有了更近一步的了解。其实,只要我们在考试之前对各种修辞手段有所了解就不会在考试的时候出现无故失分现象。
上一篇: SAT阅读分数有效提高
下一篇: SAT阅读考试的记分规则
韩国大兵也爱美-英语点津
布什又犯口误 称APEC为OPEC-英语点津
APEC首脑穿防水风衣亮相“全家福”-英语点津
体坛英语资讯:Philippines holds Cambodia draw at SEA Games football opener
伊朗总统内贾德:上得厅堂 下得厨房-英语点津
体坛英语资讯:Hebei China Fortunes Mascherano to join Estudiantes
国内英语资讯:Chinese FM holds talks with Iranian Foreign Minister
新一轮全球经济衰退可能提早到来
体坛英语资讯:Liverpool win, Man City bounce back in Premier League
三岁那年,我遇到了圣诞老人
别了,永远的帕瓦罗蒂-英语点津
日本航空将送出5万张免费机票 前提条件是……
体坛英语资讯:Colorado Rapids to sign veteran defender Moor
国内英语资讯:Xi Focus: Xi addresses New Year gathering of CPPCC National Committee
国内英语资讯:Roundup: Xis New Year speech lauded by overseas analysts
中国男团卫冕体操世锦赛冠军!-英语点津
体坛英语资讯:Berlin sack Covic and appoint Klinsmann as caretaker
卡米拉:不出席戴妃逝世十周年纪念活动-英语点津
消协:房屋、车类消费者投诉增加-英语点津
人造肉要规定命名标准了
原来鳄鱼能跑步,跑起来还挺萌的
失恋有那么痛苦吗?-英语点津
A Letter 一封信
体坛英语资讯:Leipzig snatch late 2-2 draw against Benfica to qualify for Champions Leagues last 16
睡前长时间上网影响睡眠-英语点津
为何不愉快的事难以忘怀?-英语点津
研究:儿童不宜多看电视-英语点津
国内英语资讯:Chinese president delivers 2020 New Year speech, vowing to achieve first centenary goal
体坛英语资讯:Barca beat Borussia to assure place in Champions League last 16
Google副总裁:电视时代将死-英语点津