职称英语阅读理解常见题型及解题技巧6
例1
I entered the hotel managers office and sat down. I had just lost 50 and I felt very upset. I left the money in my room, I said, and its not there now. The manager was sympathetic, but he could do nothing. Everyones losing money these days. he said. He started to complain about this wicked world but was interrupted by a knock at the door. A girl came in and put an envelope on his desk. It contained 50. I found this outside this gentlemans room. she said. Well, I said to the manager, there is still some honesty in this world!
1. What did the writer believe had happened to his money?
A. He had left his money in the managers office.
B. Someone had stolen his money.
C. The manager had the money.
D. The girl had stolen the money.
作者说:I left the money in my room,and its not there now,这句话的含义就是 He believed that someone had stolen his money。因此,选项B是正确答案。
例2
We find that bright children are rarely held back by mixed-ability teaching. On the contrary, both their knowledge and experience are enriched. We feel that there are many disadvantages in streaming pupils. It does not take into account the fact that children develop at different rates. It can have a bad effect on both the bright and the not-so-bright child. After all, it can be quite discouraging to be at the bottom of the top grade!
Besides, it is rather unreal to grade people just according to their intellectual ability. This is only one aspect of their total personality. We are concerned to develop the abilities of all our pupils to the full, not just their academic ability. We also value personal qualities and social skills, and we find that mixed-ability teaching contributes to all these aspects of learning.
In our classrooms, we work in various ways. The pupils often work in groups: this gives them the opportunity to learn to co-operate, to share, and to develop leadership skills. They also learn how to cope with personal problems as well as learning how to think, to make decisions, to analyze and evaluate, and to communicate effectively. The pupils learn from each other as well as from the teacher.
Sometimes the pupils work in pairs; sometimes they work on individual tasks and assignments, and they can do this at their own speed. They also have some formal class teaching when this is appropriate. We encour~/ge our pupils to use the library, and we teach them the skills they need in order to do this efficiently. An advanced pupil can do advanced work: it does not matter what age the child is. We expect our pupils to do their best, not their least, and we give them every encouragement to attain this goal.
1. In the passage the authors attitude towards mixed-ability teaching is ________
A. critical B. questioning
C. approving D. objective
本题考核学生是否读懂作者对混合编班的态度。要回答该问题,首先要清楚四个选项的不同含义。选项A表示作者持批评的态度,选项B表示作者持怀疑的态度,选项C表示作者持赞同的态度,选项D表示作者持客观的态度。根据文章的第一段内容,可以看出作者是持赞同的态度,所用的人称代词也是we,因此答案是选项C。如果是持客观的态度的话,则人称代词不会用we。
2. The author argues that a teachers chief concern should be the development of the students _______.
A. personal qualities and social skills
B. total personality
C. learning ability and communicative skills
D. intellectual ability
本题要求根据文章的意思推测作者的观点。根据第二段的内容,可以看出学生的total personality包括了academic ability or intellectual ability, personal qualities和 social skills。也就是说这些能力都是total personality的方方面面。再看一下这一段的第二;三两句,可以得出正确的答案应该是选项8。其他几个选项的意思都不全面,都不能反映作者的充分开发学生的全面能力的主张。
3. The authors purpose of writing this passage is to______.
A. argue for teaching bright and notSO-bright pupils in the same class
B. recommend pair work and group work for classroom activities
C. offer advice on the proper use of the library
D. emphasize the importance of appropriate formal classroom teaching
本题要求读者了解作者写这篇文章的意图是什么。文章讨论了两种上课的方式: streaming pupils把学生按能力分班进行教学,和mixedability teaching把程度不齐的学生混班上课。并对比列举了前者的弊端和后者的种种优点。因此A项是正确的答案。而选项B、c、D中提到的几种做法均为mixed.ability teachin9的具体做法,都不能看做是作者写这篇文章的目的。这个题目要看懂全文才能够答对。
上一篇: 职称英语考试核心词汇推荐C
下一篇: 职称英语阅读理解常见题型及解题技巧3
Too much stuff 物质主义和简约主义
Pain in the neck 令人讨厌的事情或人
Are you ready for your exam? 考试,你准备好了吗?
Pull something out of the hat 突施妙计
To turn something upside down 把……翻个底朝天
How to live longer 怎么才能长寿
Can a lie-in make you healthier? 睡懒觉能让你更健康?
Bored at work? Sue the boss! 工作无聊怪老板?
One good turn deserves another 以德报德,礼尚往来
Hangry 饥饿成怒
Off the hook 脱身
Are you addicted to your phone? 你是不是玩手机上瘾了?
To make a mountain out of a molehill 小题大做
The last/final straw 忍无可忍,使人最终崩溃的一击
Closing the doors on paradise 为生态修复关闭旅游天堂岛屿
Like reality, only better? 喜欢现实, 只会更好?
Burn a hole in your pocket 有钱不花难受
Get someone's goat 火冒三丈
Bust a gut 拼了命地工作
Brain training 如何训练大脑?